predjelo: PRŽENE PROLJETNE ROLADICE (SPRING ROLLS), Kina
Ne poznajem nikoga tko ne voli ovo poznato azijsko predjelo, al znam da moj suprug uvijek kad jedemo u azijskim restoranima naruči barem 2 porcije... da mu nije neugodno, naručio bi on i više... kod kuće je opušten...
Sastojci za 10 komada
Vrijeme pripreme i pečenja: 1 sat
- 6 listova tijesta za savijače
- 20 dag mljevenog junećeg buta
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 1 bjelanjak
- 1 žumanjak
- ulje za prženje
- sol
- papar
Meso prodinstajte na luku, posolite i popaprite te dodajte peršin. Smjesu ohladite, pa u nju umiješajte bjelanjak. Dvije kore premažite uljem, položite jednu na drugu i punite gotovom smjesom, pa uvijte. Najbolje je rezati je na dužinu 5 cm. Roladice premažite kistom umočenim u žumanjak i ispržite u dubokom ulju.
*Proljetne roladice možete napraviti od raznih kombinacija: mljevenog mesa i raznog povrća vrlo tanko narezanog, samo sa povrćem, sa piletinom, sa škampima...
glavno jelo: PILE S ANANASOM, Kina
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i pečenja: 1 sat
- 1 pile od 1 kg
- ½ kg ananasa
- limunov sok
- 2 žlice bijelog vina
- 1 mrkva (sitno narezana)
- 12 zrelih šljiva (narezane po pola)
- 1 žličica rižinog brašna
- ½ l soka od ananasa
- ⅛ l umaka od soje
- 1 jaje
- 1 šalica rižina brašna
- 1 šalica ulja
- sol
Pile očistite i izvadite kosti pa izrežite u komadiće veličine 1 cm. I ananas narežite na takve komadiće. Sve marinirajte u soli, limunovu soku i bijelom vinu. U posebnoj tavi napravite umak - prepržite pileću kožu sa mrkvom i raspolovljenim šljivama, zgusnite s malo rižina brašna, zalijte sokom od ananasa i umakom od soje te kuhajte pola sata miješajući i pasirajući vilicom.
Marinirano pile i ananas umočite u tučeno jaje pa u rižino brašno i pecite u vrelom ulju dok ne požute. Prelijte umakom i poslužite vruće.
desert: KINESKI POHANI SLADOLED
Ovaj desert moji klinci obožavaju! Može i od čokolade, ali od vanilije je najukusniji...
- 1 kg sladoleda od vanilije
- 10 dag oštrog brašna
- 2 jaja
- 10 dag prezli
- 4 dl ulja za prženje
Od zamrznutog sladoleda oblikujte kuglice, stavite ih u posudu i vratite u zamrzivač. Kad se zamrznu, uvaljajte ih u brašno, razmućena jaja i u prezle. U woku zagrijte ulje i kratko uronite zamrznute kuglice.
*Ako želite impresionirali goste, pri serviranju za stolom, prelite ih s malo alkohola i zapalite pa brzo preokrenite.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 5.5.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti. Pohani sladoled: Thinkstockphotos