Dnevni meni: srijeda, 2.svibanj, 2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pašteta od gorgonzole i oraha
Pašteta od gorgonzole i oraha

predjelo: PAŠTETA OD GORGONZOLE I ORAHA 

Moj omiljeni namaz. Inače obožavam pljesnive i sireve intenzivnog okusa, pogotovo gorgonzolu. U kombinaciji sa orasima je božanstvena. Jedna od prednosti ove paštete je svakako to da je gotova za tili čas.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10 minuta

  • 6 oraha (sitno nasjeckanih)
  • 1 žlica mlijeka
  • 5 dag začinjene gorgonzole
  • 10 dag slatke gorgonzole
  • Baguette (francuz) ili neki drugi bijeli kruh npr. talijan, lizika 

Izmješajte obje gorgonzoles mlijekom i izradite u glatku kremu. Sitno nasjeckajte orahe, dodajte ih u kremu i izmješajte. Izrežite Baguette na šnite jednake debljine. Nakratko ih tostirajte u pećnici na 180 ° C ili prepecite u tosteru i poslužite uz paštetu.

Penne s pršutom i kaduljom
Penne s pršutom i kaduljom

glavno jelo: PENNE SA PRŠUTOM I KADULJOM, Italija

Za 4 -6 osoba      

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta

  • 50 dag penna
  • 25 dag pršuta – narezan na trakice 
  • 1 dl bijelog vina
  • kadulja
  • origano
  • ružmarin
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • putar
  • sol
  • papar

Skuhajte pene ili neku drugu tjesteninu al dente. Na tavici na putru kratko popržite listiće kadulje i pršut narezan na male trakice te dodajte vino da prokuha. Zatim dodajte vrhnje, papar, origano, ružmarin i prema potrebi malo vode u kojoj su se kuhale penne. Posolite i popaprite. Dodajte skuhane penne i pomiješajte. Pospite naribanim tvrdim sirom.

Kolač od jabuka i badema
Kolač od jabuka i badema

desert: KOLAČ OD JABUKA I BADEMA (BEZ BRAŠNA)

Vrlo sočan i ukusan kolač, a začas gotov...

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 30 – 40 minuta

Vrijeme hlađenja: 60 minuta

Temperatura pećnice: 180C

Četvrtasti kalup

sve mjere su na šalice – 1 šalica = 2,5 dl

  • 2 jaja
  • 1 šalica šećera
  • 3 šalice mljevenih badema
  • 1 šalica nasjeckanih badema
  • 4 naribane jabuke (zlatni delišes)
  • ¾ šalice ulja
  • 2 žličice cimeta
  • 2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • nekoliko šnitica jabuke – za ukras
  • štaub šećer

U zdjeli pomiješajte sve sastojke i sipajte smjesu u namašten i pobrašnjen kalup. Po vrhu poslažite nekoliko šnitica jabuka i pospite štaub šećerom. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 – 40 minute. Provjerite vilicom kad je kolač gotov.

Autor: Suzy JosipovićDatum: 2.5.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.