predjelo: PAŠTETA OD GORGONZOLE I ORAHA
Moj omiljeni namaz. Inače obožavam pljesnive i sireve intenzivnog okusa, pogotovo gorgonzolu. U kombinaciji sa orasima je božanstvena. Jedna od prednosti ove paštete je svakako to da je gotova za tili čas.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 minuta
- 6 oraha (sitno nasjeckanih)
- 1 žlica mlijeka
- 5 dag začinjene gorgonzole
- 10 dag slatke gorgonzole
- Baguette (francuz) ili neki drugi bijeli kruh npr. talijan, lizika
Izmješajte obje gorgonzoles mlijekom i izradite u glatku kremu. Sitno nasjeckajte orahe, dodajte ih u kremu i izmješajte. Izrežite Baguette na šnite jednake debljine. Nakratko ih tostirajte u pećnici na 180 ° C ili prepecite u tosteru i poslužite uz paštetu.
glavno jelo: PENNE SA PRŠUTOM I KADULJOM, Italija
Za 4 -6 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
- 50 dag penna
- 25 dag pršuta – narezan na trakice
- 1 dl bijelog vina
- kadulja
- origano
- ružmarin
- 2 dl slatkog vrhnja
- putar
- sol
- papar
Skuhajte pene ili neku drugu tjesteninu al dente. Na tavici na putru kratko popržite listiće kadulje i pršut narezan na male trakice te dodajte vino da prokuha. Zatim dodajte vrhnje, papar, origano, ružmarin i prema potrebi malo vode u kojoj su se kuhale penne. Posolite i popaprite. Dodajte skuhane penne i pomiješajte. Pospite naribanim tvrdim sirom.
desert: KOLAČ OD JABUKA I BADEMA (BEZ BRAŠNA)
Vrlo sočan i ukusan kolač, a začas gotov...
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 30 – 40 minuta
Vrijeme hlađenja: 60 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Četvrtasti kalup
sve mjere su na šalice – 1 šalica = 2,5 dl
- 2 jaja
- 1 šalica šećera
- 3 šalice mljevenih badema
- 1 šalica nasjeckanih badema
- 4 naribane jabuke (zlatni delišes)
- ¾ šalice ulja
- 2 žličice cimeta
- 2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- nekoliko šnitica jabuke – za ukras
- štaub šećer
U zdjeli pomiješajte sve sastojke i sipajte smjesu u namašten i pobrašnjen kalup. Po vrhu poslažite nekoliko šnitica jabuka i pospite štaub šećerom. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 – 40 minute. Provjerite vilicom kad je kolač gotov.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 2.5.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.