predjelo: NAMAZ OD SLANUTKA – HUMUS
Za 4 – 6 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: svježi slanutak – oko 1 sat i 30 minuta, konzervirani 10 minuta
- 20 dag kuhanog slanutka
- 1 dl vode u kojoj se slanutak kuhao
- 2 žlice sezama ili paste tahini (pasta od sezama)
- 1 - 2 češnja češnjaka
- 0,5 dl maslinovog ulja
- peršin (sitno nasjeckan)
- 2-3 žlice limunovog soka
- ½ žličice kajanskog papra
- kiml – po želji
- 1 žličica mljevene crvene paprike – za posipati
- maslinovo ulje - za pokapati po vrhu
- sol
Dan ranije namočite slanutak u vodi. Kuhajte slanutak u neposoljenoj vodi 45- 50 minuta pa ohladite. Ako nemate gotovu pastu od sezama - tahini, napravite ga sami: sezam malo popržite na tavici dok ne dobije lagano-zlatnu boju, a zatim ga zajedno s malo ulja izmiksajte u umak. Sezamu dodajte ohlađeni slanutak, češnjak, ulje, peršin, limunov sok, posolite, popaprite i zajedno izmiksajte u humus. Prema želji možete dodati i kiml, a po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Stavite ga u zdjelicu i ohladite u hladnjaku. Prije serviranja pospite ga crvenom paprikom i pokapajte s maslinovim uljem.
*U hladnjaku ga možete čuvati par dana.
*Humus poslužite s raznim vrstama kruha i svježim povrćem.
glavno jelo: CAPONATA, Talijanski recept sa Sicilije
Za 4-6 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 45 minuta
- 2 patlidžana (narezana na velike kocke)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2 češnja češnjaka (sitno narezana)
- 2 konzerve pelata ili 5 svježih paradajza (narezana na komade)
- 1 stabiljka celera (narezana na šnitice)
- origano
- 5 dag kapara
- 10 dag zelenih otkoštenih maslina
- šećer
- 2-3 žlice octa
- svježi bosiljak (sitno nasjeckani)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 2 žlice nakratko preprženih badema
- 1 ljuta papričica – prema želji
- maslinovo ulje
- morska sol
- svježi mljeveni crni papar
Patlidžane ogulite i izrežite na kocke pa ostavite neko vrijeme da se ocijede. U međuvremenu u woku na vrućem ulju podinstajte luk, dodajte češnjak, kockice pelata i dinstajte na laganoj vatri. Posušite patlidžan sa kuhinjskom salvetom. Na drugoj tavici na malo ulja prepecite patlidžan i celer. Prepečen patlidžan i celer dodajte u umak. Dodajte origano, kapare, masline, posolite, popaprite, prema želji dodajte malo ljute papričice pa dinstajte na laganoj vatri. Pred kraj dodajte malo šećera, octa, bosiljak, peršin i bademe.
desert: PITA S NARANČOM I ČOKOLADOM
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 37 minuta
Vrijeme hlađenja: 30 sata tijesto, 1 sat kolač
Temperatura pećnice: 170C
Okrugli kalup za pite
Tijesto:
- 25 dag brašna
- 12,5 dag putra
- 5 dag šećera
- 1 jaje
- 1 žlica vrhnja
- limunova korica
- malo soli
Fila:
- sok i naribana korica od 3 naranče
- 15 dag šećera
- 1 aroma naranče
- 1 vanilin šećer
- cimet
- 4 dl slatkog vrhnja
- 2 cijela jaja
- 2 žumanjka
- 10 dag čokolade za kuhanje – nasjeckana na komadiće + za posip
- 1 tučeno slatko vrhnje – prema želji za ukras
Zagrijte pećnicu na 170C.
Tijesto: zamijesite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak u prozirnu foliju na pola sata. Zatim razvaljajte tijesto i njime obložite kalup. Pecite u zagrijanoj pećnici 7 minuta, izvadite i rasporedite filu.
Fila: izmiješajte sve sastojke i sipajte u sredinu polu pečene kore za pitu. Nasjeckajte čokoladu i posipajte je po fili. Vratite kolač u pećnicu i pecite još pola sata.
Istucite slatko vrhnje i prema želji ukrasite pitu. Posipajte komadićima čokolade i naribanom koricom naranče.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 3.5.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.