Dnevni meni: četvrtak, 3.svibanj, 2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: NAMAZ OD SLANUTKA – HUMUS

Hummus
Hummus

Za 4 – 6 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: svježi slanutak – oko 1 sat i 30 minuta, konzervirani 10 minuta

  • 20 dag kuhanog slanutka
  • 1 dl vode u kojoj se slanutak kuhao
  • 2 žlice sezama ili paste tahini (pasta od sezama)
  • 1 - 2 češnja češnjaka 
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 2-3 žlice limunovog soka
  •  ½ žličice kajanskog papra
  • kiml – po želji
  • 1 žličica mljevene crvene paprike – za posipati
  • maslinovo ulje - za pokapati po vrhu
  • sol

Dan ranije namočite slanutak u vodi. Kuhajte slanutak u neposoljenoj vodi 45- 50 minuta pa ohladite. Ako nemate gotovu pastu od sezama -  tahini, napravite ga sami: sezam malo popržite na tavici dok ne dobije lagano-zlatnu boju, a zatim ga zajedno s malo ulja izmiksajte u umak. Sezamu dodajte ohlađeni slanutak, češnjak, ulje, peršin, limunov sok, posolite, popaprite i zajedno izmiksajte u humus. Prema želji možete dodati i kiml, a po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Stavite ga u zdjelicu i ohladite u hladnjaku. Prije serviranja pospite ga crvenom paprikom i pokapajte s maslinovim uljem.

*U hladnjaku ga možete čuvati par dana. 
*Humus poslužite s raznim vrstama kruha i svježim povrćem.

glavno jelo: CAPONATA, Talijanski recept sa Sicilije

Caponata
Caponata

Za 4-6 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja: 45 minuta

  • 2 patlidžana (narezana na velike kocke)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 češnja češnjaka (sitno narezana)
  • 2 konzerve pelata ili 5 svježih paradajza (narezana na komade)
  • 1 stabiljka celera (narezana na šnitice)
  • origano
  • 5 dag kapara
  • 10 dag zelenih otkoštenih maslina
  • šećer
  • 2-3 žlice octa
  • svježi bosiljak (sitno nasjeckani)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 2 žlice nakratko preprženih badema
  • 1 ljuta papričica – prema želji
  • maslinovo ulje
  • morska sol
  • svježi mljeveni crni papar

Patlidžane ogulite i izrežite na kocke pa ostavite neko vrijeme da se ocijede.  U međuvremenu u woku na vrućem ulju podinstajte luk, dodajte češnjak, kockice pelata i dinstajte na laganoj vatri. Posušite patlidžan sa kuhinjskom salvetom. Na drugoj tavici na malo ulja prepecite patlidžan i celer. Prepečen patlidžan i celer dodajte u umak. Dodajte origano, kapare, masline, posolite, popaprite, prema želji dodajte malo ljute papričice pa dinstajte na laganoj vatri. Pred kraj dodajte malo šećera, octa, bosiljak, peršin i bademe.

desert: PITA S NARANČOM I ČOKOLADOM

Pita s narančom i čokoladom
Pita s narančom i čokoladom

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 37 minuta

Vrijeme hlađenja: 30 sata tijesto, 1 sat kolač

Temperatura pećnice: 170C

Okrugli kalup za pite

Tijesto:

  • 25 dag brašna
  • 12,5 dag putra
  • 5 dag šećera
  • 1 jaje
  • 1 žlica vrhnja
  • limunova korica
  • malo soli

Fila:

  • sok i naribana korica od 3 naranče
  • 15 dag šećera
  • 1 aroma naranče
  • 1 vanilin šećer
  • cimet
  • 4 dl slatkog vrhnja
  • 2  cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 10 dag čokolade za kuhanje – nasjeckana na komadiće + za posip
  • 1 tučeno slatko vrhnje – prema želji za ukras

Zagrijte pećnicu na 170C.

Tijesto: zamijesite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak u prozirnu foliju na pola sata. Zatim razvaljajte tijesto i njime obložite kalup. Pecite u zagrijanoj pećnici 7 minuta, izvadite i rasporedite filu.

Fila: izmiješajte sve sastojke i sipajte u sredinu polu pečene kore za pitu. Nasjeckajte čokoladu i posipajte je po fili. Vratite kolač u pećnicu i pecite još pola sata.

Istucite slatko vrhnje i prema želji ukrasite pitu. Posipajte komadićima čokolade i naribanom koricom naranče.

Pita s narančom i čokoladom
Pita s narančom i čokoladom

Autor: Suzy JosipovićDatum: 3.5.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.