Tom Cruise - "Jack Reacher"

| Art |

Tom Cruise Jack Reacher movie
Tom Cruise - Jack Reacher

Kada je prije godinu dana objavljeno kako počinje snimanje filma „Jack Reacher“ temeljeno na hit-knjizi „One Shot“ britanskog autora Leeja Childa iz 2005. godine, obožavatelji knjige su se pobunili zbog odabira Toma Cruisea. Naime, Child je Reachera, bivšeg vojnog policajca, opisao kao mrcinu visoku 195 cm i tešku 114 kilograma koja jednim udarcem ubija čovjeka, a to Cruise ne može nikako personificirati. „Mogu biti poput Jacka Reachera, u svemu osim u visini“, glasio je odgovor koji je Cruise, visok 170 cm, dao u jednom intervjuu, ali koji nije smirio kritičare, kao ni činjenica da je Child osobno odobrio Cruisea za tu ulogu..“Da se Child nije složio s mojim odabirom, sam bih se povukao s projekta“, dodao je Cruise. Ljubitelji knjige čak su na internetu potpisivali peticiju protiv Cruisea u ulozi Jacka Reachera. Za razliku od Cruisea, njegova partnerica u filmu Rosamund Pike više odgovara odvjetnici Helen Rodin, koju je Lee Child u knjizi opisao  na slijedeći način: "Vjerojatno joj nije bilo više od trideset godina, bila je visoka i lake tjelesne građe. Vitka na sportski način. Ne anoreksična. Imala je dugu plavu kosu i plave oči".

Tom Cruise Jack Reacher movie
Tom Cruise je Jack Reacher

„One Shot“ je deveta od 17 knjiga o Jacku Reacheru kojeg je Lee Child stvorio 1997. godine i u Hrvatskoj ju je izdavačka kuća „Znanje“ objavila prošle godine u hrvatskom prijevodu kao „Jedan hitac“. U njemu se Reacher trudi dokazati da je vojniku optuženom za snajpersko ubijanje pet osoba sve namješteno. Iako je Child iznimno uspješan pisac, u Hollywoodu se smatralo da je njegove knjige teško prevesti na film, na što je redatelj i scenarist Christopher McQuarrie izjavio „To ćemo još vidjeti“. Za debitantski scenarij za film „Privedite osumnjičene“ McQuarrie je  1995. godine dobio Oscara, sa Cruiseom je surađivao na filmovima „Operacija Valkira“ i četvrtom dijelu „Nemoguće misije“za koje je pisao scenarije, a „Jack Reacher“ mu je tek drugi film koji režira. Njegov scenarij za film „Jack Reacher“ privukao je Cruisea, dok je istovremeno dopustio Leeju Childu da bude konstantno uključen u snimanje filma.

Tom Cruise Jack Reacher movie
Tom Cruise je Jack Reacher

Cilj kompanije Paramount je jasan – stvoriti novu filmsku franšizu s Tomom Cruiseom iako franšiza „Nemoguća misija“ nije ugašena i priprema se peti dio. Ulog je velik jer je Paramountu ova godina bila loša dok s druge strane Cruise ima 50 godina, ali je tjelesno u odličnoj formi, može glumiti mlađe likove, a Lee Child je napisao dovoljno mnogo knjiga koje se mogu ekranizirati. Proračun filma iznosi 80 milijuna dolara što je dvostruko manje od filma „Skyfall“, posljednjeg iz franšize o Jamesu Bondu. Sve do početka listopada istraživanja su pokazivala da je čak 24 posto internet reakcija na film negativno (zbog odabira Cruisea), 20%  pozitivno, 52 posto neutralno, a 4% pomiješano. Nakon što je početkom listopada prikazan prvi foršpan filma, mnogo toga se promijenilo, pa je negativnih reakcija bilo 13 posto, a pozitivnih 28. Ako je suditi prema prvim reakcijama kritičara, kockanje se isplatilo, većina njih je oduševljena filmom, Todd McCarthy je u Hollywood Reporteru napisao kako Cruiseu uloga Reachera leži poput rukavice od lateksa, dok je Peter Debruge iz Varietyja jedan od rijetkih koji smatra da je to uloga stvorena za Sylvestera Stallonea ili Arnolda Schwarzeneggera, a ne za Cruisea.