Hollywoodske zvijezde u Cannesu za borbu protiv AIDS-a prikupile 25 mil. $

| Art |

Na amFAR Cinema against AIDS hollywoodske zvijezde skupljale su novac i skupile 25 milijuna dolara
amFAR Cinema against AIDS

Svake godine jedan od najvažnijih događaja na filmskom festivalu u Cannesu je Cinema Against AIDS, gala večera u organizaciji amFAR-a, fondacije za borbu protiv AIDS-a. Već godinama organizatori canneske večere su Sharon Stone, Kenneth Cole i filmski producent Harvey Weinstein, a svatko tko je bitan dolazi na tu večeru. Dapače, neki dolaze samo zbog te večere, a ne zbog filmskog festivala. Nicole Kidman, Christoph Waltz, Jessica Chastain, Jeremy Renner, Rosario Dawson, Heidi Klum, Goldie Hawn, Janet Jackson, Adrien Brody i mnogi drugi bili su ove godine na večeri kojoj je cilj kroz aukciju prikupiti što više novaca za borbu protiv AIDS-a. I uspjeli su, jer su prošle godine prikupili 10 milijuna eura, a ove godine 25 milijuna dolara.

Na amFAR Cinema against AIDS hollywoodske zvijezde skupljale su novac i skupile 25 milijuna dolara
amFAR Cinema against AIDS

Aukcija se sastoji u tome da poznata lica ponude nešto ekstravagantno na aukciju, a ove godine najekstravagantnija ponuda bila je put u svemir s Leonardom di Caprijem u organizaciji Virgin Galactica, Kako je u dvorani bilo užasno puno multimilijunaša, tako je put u svemir s Di Capriom (plus tri dana priprema s njim u Novom Meksiku) doseglo cijenu od 1,2 milijuna eura, dok je drugoplasirani u ponudama dobio dva sjedala u istoj letjelici s di Capriom za 1,8 milijuna eura. I tako se samo na tome zaradilo tri milijuna eura. Još 1,5 milijun eura zaradilo se na vikendu u Los Angelesu za vrijeme Oscara. Ta je cijena plaćena da bi jedna osoba posjetila tri partyja -  Weinstein Company pre-Oscar party,  party Eltona Johna i Vanity Fair party uz dva noćenja u Beverly Hills hotelu.

Na amFAR Cinema against AIDS hollywoodske zvijezde skupljale su novac i skupile 25 milijuna dolara
amFAR Cinema against AIDS

Na aukciji se našlo mnogo toga vrijednog – slika Damiana Hirsta plaćena je 800,000 eura, 120 godina stara boca šampanjca Moet & Chandon otišla je za 50,000 eura, a litografija Eizabeth Taylor, jedna od 300 koje je napravio Andy Warhol, plaćena je 600 tisuća eura.

Na večeri je održana i modna revija brojnih svjetskih modnih dizajnera, a kompletna kolekcija prodana je za 1,2 milijuna eura. U jednom trenutku Sharon Stone je izjavila „Želi li netko moju haljinu? Ja mogu otići kući ogrnuta u stolnjak“. Na to je Adrien Brody skinuo Bvlgari sat sa svoje ruke, ponudio ga na aukciji, što je plaćeno 90 tisuća eura. I tako je završena večera koja je prvi puta organizirana na festivalu u Cannesu prije 20 godina, kada je prikupljeno 300 tisuća dolara.