Ma koga to Jackie Chan laže?

| Art |

Jackie Chan, hollywoodski glumac akcijskih filmova
Jackie Chan

Jackie Chan, 59-godišnji glumac iz Hong Konga, uvijek mi je bio zabavan. Dobro se zabavljao i prošle godine na filmskom festivalu u Cannesu, kada je objavio da se povlači iz akcijskih filmova. Prestar je za lude scene u kojima nikada nije želio koristiti dublera odnosno kaskadera i nastaviti će glumiti u daleko mirnijim filmovima. Dapače, najavio je svoju ulogu u mjuziklu. Film koji je tada promovirao u Cannesu, taj „posljednji akcijski film“ bio je „Chinese Zodiac“, a kada sam ga koji dan nakon promocije intervjuirao, rekao mi je „To će biti moj posljednji akcijski film jer želim biti upamćen kao glumac, a ne kao majstor akcijskih scena.

Nastavio je u istom stilu, riječima „Volim akcijske filmove, u njima glumim već 52 godine jer sam kao dijete počeo glumiti, sada mi tijelo govori da stanem. Nekada sam skakao po cijele dane, sada kada skočim bole me koljena i kukovi, a bole me i sljedećeg jutra“. Iako sam ga pitao postoji li šansa da ipak snimi još neki akcijski film, odgovorio je da je to nemoguće, pogotovo u Americi gdje mu producentui stalno govore  "moj posao je da film bude snimljen u okviru zadanog proračuna."

Prošli mjesec, godinu dana nakon objave napuštanja akcijskih filmova, Jackie Chan ponovno je došao u Cannesu kako bi promovirao film „Skiptrace“ koji se uskoro počinje snimati. Vidi vraga, film je – akcijski! Nisam ga imao volje intervjuirati po tko zna koji puta, a pogotovo ne želim slušati kako su ga novinari (pa tako i ja) prošle godine krivo razumjeli. No, kolega Marko Njegić iz Slobodne Dalmacije ga je intervjuirao i pitao – a što bi s prošlogodišnjom najavom o napuštanju akcijskih filmova?

Nisam kazao mirovina. Rekao sam posljednji veliki akcijski film. Ključna riječ je “veliki”. Neki su to pogrešno prenijeli i napisali da Jackie snima posljednji akcijski film. Krivo. Posljednji veliki akcijski. Znači, ovaj je manji na skali. Opet će biti velik, ali ne prevelik. Definitivno je akcija na tapetu, iako je fokus na likovima“, odgovorio mu je Jackie Chan.

I što sada reći osim – para vrti gdje burgija neće.