Robert de Niro

| Art |

Robert de Niro
Robert de Niro

Krajem studenoga Robert de Niro dao je intervju britanskom dnevnom listu Guardian, a kako hrvatski mediji prepisuju sve vrijedno (i ono manje vrijedno) iz inozemnog tiska, tako sam mislio da će prepisati i intervju Roberta de Nira. Razloga za prepisivanje su dva – Robert de Niro posljednjih godina užasno rijetko daje intervjue, a u ovom je bio izrazito ležeran i zabavan, dok je drugi razlog još važniji – najavio je kako će nakon 17 godina ponovno surađivati s Martinom Scorseseom. Pa kad se već domaći mediji ne bave tako senzacionalnom viješću, ajde da se ja pozabavim.

Robert de Niro i Martin Scorsese
Robert de Niro i Martin Scorsese

Dakle, otkako je 2000. godine snimio film „Meet the Parents“ s Benom Stillerom, karijera danas 69-godišnjeg De Nira se stropoštala. Uz rijetke iznimke, glumio je u gomili prosječnih ili ispodprosječnih filmova, što je sramota za glumca kojeg se sjećamo iz klasika „Taksist“, „Kum 2“, „Lovac na jelene“, „Razjareni bik“, „Nedodirljivi“, „Ponoćna trka“, „Dobri momci“, „Vrućina“ i tako dalje. Ulazak u 21. stoljeće očigledno mu je teško pao.

I onda, De Niro izjavi za Guardian da će sa Scorseseom, s kojim je do sada snimio osam fantastičnih filmova, uskoro početi snimati film „I Heard You Paint Houses“. Najpoznatija filmska Internet stranica imdb.com nema te informacije koje su se u filmskom svijetu pojavile prije ljeta, ali ako ih je De Niro sada potvrdio treba ih uzeti za ozbiljno. Uglavnom, radi se o priči o Franku Sheeranu, američkom sindikalisti koji je tvrdio da je 1975. godine ubio kontroverznog sindikalnog vođu Jimmyja Hoffu. Hoffa je bio i sindikalni vođa i kriminalac ubijen kada je imao 62 godine ali njegovo tijelo do danas nije nađeno. Ta intrigantna priča već je bila smještena na film, 1992. godine Jack Nicholson ga je glumio u filmu „Hoffa“ dok je lik Johnnyja Kovaka kojeg je 1978. godine glumio Sylvester Stallone u filmu „F.I.S.T“ temeljen na Jimmyju Hoffi.

Film Martina Scorsesea temeljio bi se na istoimenoj knjizi koju je napisao Charles Brandt, odvjetnik Franka Sheerana. „I Heard You Paint Houses“ bile su prve riječi koje je Hoffa pri upoznavanju uputio Sheeranu, što u mafijaškom slengu znači „Čujem da ubijaš ljude“. Sheeran je to doista i radio, nakon što je više od godinu dana bio vojnik u Drugom svjetskom ratu gdje je naučio ubijati, nastavio je život kao varalica i plaćeni ubojica i to za mafijaškog šefa Russella Bufalina. Prema priznanju iz knjige, ubio je 25 osoba, a pristao je ubiti Hoffu jer je znao da će u suprotnom mafijaši ubiti njega. Sheeran je umro 2003. u 83. godini, pred smrt je sve ovo i mnogo više ispričao Brandtu koji je 2004. godine objavio knjigu.

Scorsese je ulogu Sheerana namijenio Robertu de Niru, Jimmyja Hoffu glumiti će Dustin Hoffman, dok će jednu ulogu dobiti i Joe Pesci.  Time će biti nastavljena prekrasna priča Scorsesea i godinu dana mlađeg De Nira koja je započeta 1973. godine filmom „Ulice zla“, nastavljena filmovima „Taksist“  iz 1976. godine (sjećate se čuvene rečenice „Are you Talking to me?“), „New York, New York“ za koji je De Niro u šest mjeseci naučio svirati saksofon, „Razjareni bik“ za koji se, glumeći boksača Jakea La Mottu, De Niro udebljao 27 kilograma. Učestalost njihove suradnje završena je 1983. godine filmom „Kralj komedije“ da bi se nastavila 1990. godine filmom „Dobri momci“, da bi 1991. godine snimili remake filma „Rt straha“. Posljednji zajednički rad bio je film „Casino“ iz 1995. godine i bez obzira na mnoge najave njih dvojica više nisu surađivali. Nadajmo se da ovaj projekt neće otići u vjetar.

Robert de Niro
Robert de Niro