Gluma, ne samo ljepota Olge Kurylenko

| Art |

Olga Kurylenko
Olga Kurylenko

Kada je prije pet godina objavljeno da će nova djevojka Jamesa Bonda u filmu „Zrno utjehe“ biti tada 28-godišnja Olga Kurylenko, filmski svijet shvatio je da Mila Kunis nije jedina ljepotica iz Ukrajine koja zna glumiti i koja je spremna za holivudsku karijeru. Iako uloga Bond djevojke nije simbol sigurnog uspjeha, u njezinom slučaju to je bio početak i te kako uspješne karijere, ne samo u filmovima u kojima treba pokazati samo svoju ljepotu. U rujnu prošle godine stigla je na filmski festival u Veneciji gdje je promovirala novi film redatelja Terrencea Malicka „To the Wonder“ u kojem glumi djevojku Bena Afflecka, zatim je prije dva mjeseca održana premijera filma „Sedam psihopata“ u kojem glumi djevojku mafijaša kojeg glumi Woody Harrelson, a koji se od ovog tjedna prikazuje u hrvatskim kinima te se istovremeno pojavljuje u drugoj sezoni televizijske serije „Magic City“ koja opisuje mafijaški život u Miamiju krajem pedesetih godina prošlog stoljeća. Međutim, velike stvari tek predstoje ove godine za Olgu Kurylenko, kada će u kina stići znanstveno-fantastični film  „Oblivion“ u kojem je ona partnerica Tomu Cruiseu. Iako je uloga prvo ponuđena Jessici Chastain, a ona ju je odbila zbog uloge u filmu „Zero Dark Thirty“, Kurylenko ju je dobila ispred konkurentica Olivie Wilde i Noomi Rapace.

Sav ovaj uspjeh Kurylenko nije mogla ni zamisliti prije dvadesetak godina... Rođena je u ukrajinskom obalnom gradu Berdyansku, ne baš najljepšem mjestu za život. Njezina majka Marina Alyabusheva je profesorica umjetnosti koja se razvela od Olginog oca ubrzo po njezinom rođenju pa joj je u odgoju djeteta pomagala baka Raisa. Obitelj je bila siromašna, stan su dijelili s još nekoliko članova šire obitelji, a prehranjivali su se krumpirom i kupusom. Još kao dijete majka ju je upisala u školu baleta, ali već s 11 godina njezini snovi o karijeri balerine su nestale i to onog trenutka kada ju je udario automobil i slomio joj nogu. Imala je otvoreni prelom noge i kako sama kaže, mislila je da nitko ne može ponovno sastaviti njezinu nogu. Liječnici su uspjeli u tome, više se nije bavila baletom, ali ju je s 13 godina, kada je s majkom posjetila Moskvu, na stanici podzemne željeznice zapazio modni agent. S 15 godina nosila je u Moskvi svoju prvu modnu reviju...

„Za prvu reviju dobila sam 30 dolara. Tada sam po prvi puta vidjela dolare u svom životu. Već na slijedećoj reviji dobila sam 100 dolara, honorari su rasli, a ja sam bila tako ponosna što mogu financijski pomagati svoju majku“, danas ponosno ističe Kurylenko koja ne krije da je novac ono što je pokreće u životu. „Kada odrastate bez novaca, onda ga kasnije želite imati što je više moguće. U Americi me znaju pitati zašto želim zaraditi toliko mnogo novaca na što im ja kaže – očigledno kao djeca niste gladovali“.   

Olga Kurylenko
Olga Kurylenko

Sa 16 godina manekenska karijera odvela ju je u Pariz gdje je ubrzo osvanula na naslovnicama magazina Glamour, Elle, Madame Figaro, Marie Claire i Vogue. K tome se zainteresirala za filmove, toliko da je tri puta dnevno odlazila u kino. Dva filma bila su ključna u njezinom životu, „Izgubljena cesta“ Davida Lyncha“ i „Lomeći valove“ Larsa von triera, zbog kojih je odlučila upisati satove glume. Isplatilo joj se već 2005. godine kada je debitirala glavnom ulogom u filmu „L'annulaire“ francuske redateljice Diane Bertrand gdje joj je partner bio Stipe Erceg, njemački glumac dalmatinskih korijena. Potaknuta tim filmom otišla je na godinu dana u New York gdje je doživjela brzo prizemljenje. Niti je imala agenta, niti je ikoga u New Yorku bilo briga što je glumila u francuskom filmu, a pored toga svi su joj govorili da s takvim akcentom ne može napraviti karijeru.

Sve ih je demantirala 2007. godine kada je dobila ulogu u akcijskom filmu „Hitman“, a zatim je slijedila uloga u James Bond filmu čime je pokazala srednji prst svim onim agentima koji su tvrdili da zbog akcenta neće uspjeti u filmskom svijetu. Slijedeći problem je bio način na koji se riješiti imidža Bond djevojke jer su nakon toga uslijedile ponude za filmove u kojima bi trebala pokazivati svoju ljepotu i ništa više. Sve ih je odbila. S pravom, jer je pametno birala i sada je jedna od najtraženijih mladih glumica.

Iako ima 33 godine, Olga Kurylenko već ima dva braka iza sebe. Sa 20 godina vjenčala se s francuskim modnim fotografom Cedricom van Molom, devet godina starijim od nje, od kojeg se razvela nakon tri i pol godine braka. Iako se nikada nisu svađali, kaže da se razvela jer je Cedrica počela smatrati bratom, a ne suprugom. Nešto kasnije, 2006. godine vjenčala se s američkim biznismenom Damienom Gabrielleom, brak je potrajao godinu dana, a raspao se, prema njezinim tvrdnjama, zbog suprugove ljubomore. „Bio je vrlo ljubomoran, a ja ne podnosim ljubomoru. Zato sam morala otići“. Trenutno je u vezi s 50-godišnjim glumcem Dannyjem Hustonom s kojim se zbližila na snimanju serije „Magic City“ u kojem on glumi mafijaškog šefa.

Olga Kurylenko
Olga Kurylenko