Fifty shades of grey

| Art |

Fifty shades of grey
Fifty shades of grey

Tijekom ožujka desetak najvećih holivudskih kompanija, među kojima su bile Warner Bros, Paramount, Fox Searchlight, Sony Pictures i Universal, natjecale su se koja će dobiti odnosno kupiti filmska prava na knjigu „Fifty Shades of Grey“, debitantski rad britanske spisateljice koja se krije iza imena E L James. Početne ponude iznosile su tri milijuna dolara, očigledno premalo za James i njezinu londonsku agenticu Valerie Hoskins, koje su čekale bolje ponude. Strpljivost se isplatila jer su na kraju potpisale ugovor s kompanijom Universal i njezinom partnerskom kompanijom Focus. Universal je otkupio prava ne samo za ovu knjigu, već za trilogiju „Fifty Shades“, za pet milijuna dolara plus pet posto od profita filma. Time je oboren rekord jer je do sada najveća cijena ikada plaćena za ekranizaciju neke knjige iznosila 3 milijuna dolara i 3,5 posto od profita filma i to za knjigu „DaVincijev kod“. Što je to toliko dobro u knjizi „Fifty Shades of Grey“ koju će u rujnu hrvatski izdavač Profil objaviti pod naslovom „Pedeset nijansi sive“?

Radi se o priči o 21-godišnjoj studentici Anastasiji Steele koja je pred diplomiranjem i koja za fakultetske novine mora intervjuirati 27-godišnjeg bogataša Christiana Greya koji, između ostalog, financijski pomaže fakultet. Anastasia se tijekom intervjua zaljubljuje u njega jer Grey je zgodan, pametan, bogat, mlad, svira klavir, vozi vlastiti helikopter, razumije se u glazbu, u hranu i vina, i tako unedogled. S druge strane, ona nije imućna, živi u stanu čiji je vlasnik njezina cimerica odnosno njezini situirani roditelji, vozi bubu, nema dečka, nikada ga nije ni imala, pri tome je nevina. Ipak, Grey se zainteresira za nju, šalje joj poklone, izvodi je na piće, priznaje joj da mu se sviđa, što njoj strahovito laska, sve do trenutka kada ga ona pita „hoćemo li voditi ljubav?“ na što on odgovara „Ja ne vodim ljubav. Ja jebem... žestoko“ te je odvodi u sobu u svom stanu za koju ona kaže, kada su se otvorila vrata, kako je mislila da se vratila u 16. stoljeće i vrijeme španjolske inkvizicije. Christian Grey je, naime, sklon sadomazohizmu, kaže joj kako je dominantan te traži od nje da bude njegova ponizna odnosno submisivna djevojka. Takav je i privatno, poslovno dominantan, naređuje svima pa i Anastasiji kojoj određuje koliko treba jesti, a koliko spavati. Anastasia Steele je u šoku, ali Grey je uvjerava kako će joj se sado-mazo igrice dopasti, a sve će biti potvrđeno potpisivanjem ugovora u kojem se sve navodi detaljno, od toga da Anastasia nikome ne smije otkriti detalje njihovog odnosa do preciznog opisa na što sve ona pristaje tijekom sado-mazo seksa. Isprva u nedoumici, ona se polako počinje opuštati kada tijekom seksa Grey skine svoju metalik-sivu kravatu i veže joj ruke. Upravo ta metalik-siva kravata nalazi se na omotu knjige te je postala simbol ove priče.

Ako vam se čini da je priča prilično plitka, niste daleko od istine, ako vam se čini da će film biti nova verzija filma „Devet i pol tjedana“ onda su vam pretpostavke prilično utemeljene, ali kako je moguće da je ova knjiga postala toliki hit, da je prije mjesec dana zasjela na prvo mjesto književne top liste New York Timesa, te da je ženska čitateljska publika u rasponu od 25 do 65 godina poludjela za knjigom, toliko da je žanrovski nazvana „mommy porn“? K tome, fenomen ove knjige neprestano se širi tako da su u New Yorku metalik-sive muške kravate razgrabljene, žene ih poklanjaju ili svojim muževima i dečkima ili svojim prijateljicama. S obzirom da se seks može danas naći na svakom uglu čini se da uspjeh leži podjednako u priči o seksualnim fantazijama kao i u priči o siromašnoj djevojci koja se zaljubljuje u bogataša. U vrijeme kada se sve više piše, te snimaju filmovi i televizijske serije, o samosvjesnim i poslovno oštroumnim ženama, povratak sramežljivoj djevojci koja nema sreće u ljubavi i seksu, dakle nekoj vrsti Pepeljuge, očigledno je dobrodošla.

O autorici knjige E L James malo se zna, osim da joj je pravo ime Erika, da ima 40 i nešto godina, u braku je sa suprugom koji piše scenarije za televizijske serije, imaju dva sina od 15 i 17 godina te žive u zapadnom Londonu. I autorica je radila na televiziji kao producentica, osam godina za BBC, zatim za jednu nezavisnu kompaniju, a uvijek je nešto pisala. Prilično loše, kako je sama priznala, sve do trenutka kada je pogledala prvi film iz trilogije „Sumrak Saga“. Suprug joj je poklonio knjige Stephenie Meyer, ona se njima oduševila, i otišla na internet portal ff.net i tamo napisala prvu verziju priče iz koje će kasnije nastati knjiga „Pedeset nijansi sive“. Ne samo to, iz toga su nastale optužbe da knjiga uopće nije originalna i čini se da su te optužbe prilično utemeljene.

Portal ff.net je portal posvećen „fanfictionu“, pisanju priča koje su utemeljene na nekom poznatom književnom djelu s time da se autorima daje sloboda da iz poznatog djela preuzmu glavne likove i stave ih u drugačije životne okolnosti. Upravo je to napravila i E L James, ona je uzela likove Edwarda i Belle (ne samo imena, već i njihove karaktere) iz knjige „Sumrak“ i stvorila odnos između mlade studentice i bogatog poslovnog čovjeka, napisala priču i potpisala se sa Snowqueen Icedragon. Priča je izazvala poprilično zanimanje među ljubiteljima „Sumrak sage“ i tada se E L James odlučuje na nešto što se na internetu proglasilo prekoračivanjem etičke linije, a to je da svoju priču objavi kao knjigu. Kako velike izdavačke kuće zaziru od objavljivanja fanfiction priča, ipak se radi, između ostalog, i o potencijalnom kršenju autorskih prava, ona i njezina agentica pronalaze malu izdavačku kuću u Australiji imenom The Writer's Coffee Shop koja je spremna objaviti knjigu. I ne samo to, E L James odmah piše još dvije knjige „Fifty Shades Darker“ i „Fifty Shades Freed“ zaokružujući „Fifty Shades“ trilogiju. U svibnju prošle godine je objavljena prva knjiga iz trilogije, u rujnu druga, a u prosincu treća, sveukupno je prodano više od 250 tisuća primjerka što još uvijek nije bilo dovoljno da knjiga postane toliki hit. Međutim, knjiga se počela strahovito dobro prodavati u elektronskoj verziji, i početkom ožujka ove godine na top listi New York Timesa prva knjiga trilogije dolazi na prvo mjesto najprodavanijeg fictiona u elektronskoj verziji. Istog trenutka intervenirala je američka izdavačka kuća Random House odnosno njezin ogranak Vintage Books koji su kupili prava, prvo objavili novo elektronsko izdanje a zatim tiskali 750 tisuća primjeraka trilogije. Mediji su bili preplavljeni tekstovima o  knjizi, ali kritike su bile oprečne. Erica Jong, 70-godišnja spisateljica poznata po pisanju o seksualnosti, izjavila je za New York Times kako je knjiga dosadna i loše napisana, stručnjaci za sad-mazo seks kažu kako detalji iz knjige ne odgovaraju stvarnoj prirodi takvog odnosa, ali malo tko mari za tako nešto. Od 915 komentara čitatelja s ocjenama knjige na internet stranici amazon.com, 480 ih je ocijenilo knjigu s pet a 199 sa ocjenom jedan, dok su se ostali podjednako rasporedili na ostale tri ocjene.

Nema sumnje da se knjige na temu sado-mazo seksa neprestano objavljuju, ali kako je ova postigla toliki uspjeh? Zato što je imala bazu u obožavateljima „Sumrak sage“, a baza je nastala jer su prevelike sličnosti između te sage i knjige „Pedeset nijansi sive“. U slučaju Edwarda odnosno Christiana Greya sličnosti su ogromne. Obojica su usvojeni, obojica su bogati i sofisticiraniji od svoje partnerice, obojica sviraju klavir, obojica imaju snažnu podršku od obitelji koja ga je usvojila i tako dalje. Jednake sličnosti postoje između Belle i Anastasie. Obje nisu osobito popularne u školi, povučene su, obje zbog nervoze grickaju svoju donju usnu, njihove majke su ekscentrične i udavale su se nekoliko puta. Bella jako voli svog oca, Anastasia jako voli svog očuha, obojica vole ribolov. Tjelesno zbližavanje glavnih likova počinje vrlo slično, u „Sumraku“ Edward spašava Bellu od naleta kamioneta, u „Pedeset nijansi sive“ Christian spašava Anastasiu od naleta bicikliste. Uz to, radnja obje knjige smještena je u američku državu Washington. Ovo je, da ne nabrajamo dalje, dio prevelikih sličnosti između te dvije knjige.

Istovremeno po objavljivanju trilogije u Americi, krenula je borba za kupnjom filmskih prava na knjigu. Neko vrijeme najveći favorit bila je kompanija Sony jer je odmah ponudila pet milijuna dolara plus postotak od profita filma, ali su, uz slične uvjete, prava prodana kompaniji Universal. Čini se da je tajna u tome što su se E L James i njezina agentica Valerie Hoskins pokazale kao „control freaks“ te im je Universal izašao susret. Naime, prihvatili su sve uvjete, što znači da E L James mora odobriti redatelja filma, scenaristu, scenarij, glavne i sporedne glumce, lokacije na kojem će se film snimati, kostime, marketinški materijal, foršpane i mnogo toga drugoga. Sve to odobrila je Donna Langley, supredsjednica kompanije Universal, 44-godišnja Britanka koja je vodila pregovore.

Potpisivanjem ugovora riješen je tek prvi problem, dok će drugi, snimanje filma, biti daleko zahtjevniji. Jasno je da knjiga privlači većinski žensko čitateljstvo, ali dok je lako zamisliti žene koje u svom stanu čitaju knjigo o sado-mazo odnosu, teško ih je zamisliti kako hrle u kina da bi na platnu vidjele scene sado-mazo seksa. Ili kako bi jedan komentator na internetu rekao „muškarci gledaju porniće, žene čitaju porniće“. Kako privući žene u kino biti će najveći problem filmskih autora.  Kada se doda pitanje kako prenijeti scene seksa na platno onda je jasno da nitko ne očekuje da će taj film ostvariti zaradu na kino blagajnama kakvu je ostvarila „Sumrak saga“. Iako se najavljuje kako će proračun filma iznositi 30 milijuna dolara, što nije mnogo, još uvijek se mnogi filmski veterani u Hollywoodu pitaju je li bilo pametno dati toliki novac za filmska prava za knjigu čiju temu neće biti lako pretvoriti u filmski hit.