Izložba fotografija New Yorka koju ne smijete propustiti

| Exhibition |

Nakon dvije samostalne izložbe polaroida, poznata novinarka i fotografkinja Marijana Marinović održat će u utorak, 23. kolovoza u 20.30 sati treću izložbu fotografija pod nazivom “NYC Four seasons…and something red” (NYC Četiri godišnja doba…i nešto crvene) u Galeriji Supetarskog lita u Supetru na otoku Braču. 

“NYC Four seasons…and something red”

Rođena Splićanka podrijetlom s Brača i trenutno s bazom u New Yorku, ciklus od 28 fotografija Grada koji nikad ne spava, specifičnih po crvenom detalju, predstavit će u sklopu kulturne manifestacije Supetarsko lito. Većina fotografija snimljena je u proteklih godinu i pol dana tijekom školovanja na New York Film Academy, a kako je za autoricom već 20 godina novinarske karijere, neke su snimljene i po “službenoj dužnosti” za magazin Gloria.

“NYC Four seasons…and something red”

Marijana Marinović horoskopska je Vaga, rođena jedne jeseni prije neka četiri desetljeća u Splitu, kao jedino dijete Joška Marinovića (obiteljskog nadimka Markić) - Supetranina i mame Dragice Kaliterne, fetive Splićanke. Prve fotografije (polaroidom) napravila je u rodnom Splitu, a fotografijom se nastavlja baviti i tijekom studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Zanimljivi ljudi koje je susretala tijekom 20 godina novinarske karijere i o kojima je ispisala na tisuće rečenica i stotine priča, potaknuli su je da ih zabilježi (i zapamti) slikovno. Polaroid je njena prva i najveća ljubav, hommage djetinjstvu i instant fotografijama koje su krasile vrata frižidera, nevjerojatno “brza” umjetnost (koja joj kao nemirnom duhu paše) jer omogućava da od potpune bjeline nastane slika u samo tri minute…

Autorica izložbe “NYC Four seasons…and something red”, Marijana Marinović

Njezina prva samostalna izložba “Osmijesi…bez riječi” prikazala je, naravno, 33 polaroida poznatih osoba iz hrvatskog javnog života poput Severine, Olivera, Luke i Petre Nižetić, Vanje Rupene, Branke Bebić, Davora Gopca i Marijane Batinić, a održala se 2007. na Zagrebačkom velesajmu. Druga samostalna izložba pod nazivom “Gradovi-bjegovi” postavljena je 2011. u zagrebačkoj Galeriji Velvet, osmislio ju je slikar i cvjećar Saša Šekoranja, koji je polaroide izvjesio u limene oznake Marijaninih omiljenih gradova: Londona, Pariza, Barcelone, New Yorka i Splita, a izložena je i samo jedna fotografija osobe – top-modela Helene Šopar, koja je inicirala i inspirirala izložbu.

“NYC Four seasons…and something red”

Marijana trenutno živi “malo dalje od Bračkog kanala” – preko Atlantika: njena avantura u New Yorku počela je 2015. upisom u školu fotografije na New York Film Academyji. I još uvijek traje: fotoaparatom bilježi osmijehe slavnih kao što su glumci na Tribeca Film Festivalu, portretira uspješne Hrvate po Americi, snima vesela društva i obiteljska okupljanja, osmišljava modne priče, “gnjavi” prijatelje da joj poziraju…i satima luta po New Yorku, želeći upiti i fotografijama zabilježiti atmosferu Velike Jabuke. Na neka od njenih njujorških lutanja nastao je i ciklus fotografija “New York: četiri godišnja doba…i nešto crveno”.  Pa krenimo svi zajedno ususret “gradu koji nikad ne spava”…. 

“NYC Four seasons…and something red”