Prva modna izložba u MoMI nakon više od 70 godina

| Exhibition |

U MoMI je do 28. siječnja 2018. godine otvorena izložba pod nazivom „Items: Is Fashion Modern“. Muzej moderne umjetnosti otvara prvu modnu izložbu nakon više od 70 godina, pričajući priče o odjeći i accessoriesu koji čine temelje onog kako se danas odijevamo.


Izložba prikazuje i istražuje 111 predmeta poput traperica, kožne jakne, odjela, traperica Levis 501, mala crna haljina, biserna ogrlica, Converse All-Star i slično, ukratko, predmeta koji su imali utjecaja na svijet u 20. i 21. stoljeću. MoMA ovom izložbom postavlja niz pitanja, ne toliko jeli moderno ili ne, nego kako funkcionira, kako nas oblikuje i kako funkcionira sustav.

@themuseumofmodernart

Iako je bilo potrebno više od sedam desetljeća kao bi se otvorila modna izložba, Paola Antonelli, viša kustosica izložbe radi na „Predmetima“ već 23 godine, točnije od kada je zaposlena. Uz samo jedan odjevni komad u to doba, darovanu Fortuny haljinu, Paola je uspjela skupiti 111 predmeta koji će biti izloženi na cijelom 6 katu. Izložba je podijeljena u različite kategorije koje se odnose na modu, status, nacionalni identitet i slično.

@themuseumofmodernart

Predstavljaju se prije svega objekti, ne dizajneri. Izložba razmatra odnose između mode i funkcionalnosti, kulture, estetike, politike, identiteta i tehnologije.