Kelj varivo ili kako mi u Zagrebu kažemo Kelj čušpajz (cušpajz) je recept moje bake Anđele koja mi je čušpajze radila relativno često... Kao mala ih i nisam baš previše voljela, ali vremenom sam naučila cijeniti prave vrijednosti i okuse. Na isti način možete napraviti varivo od poriluka ili mahuna. Potpuno isto. Ili kako bi Balašević rekao: Princip je oduvijek isti, sve ostalo su nijanse...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: oko 15 min
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
- 1 srednji kelj /poriluk ili mahune
- 2 – 3 kobasice ili 4 - 5 šnita špeka
- 4 - 5 srednjih krumpira
- prstohvat mljevene crvene paprike
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol
- papar
Kobasice stavite u lonac vrele vode i malo ih prokuhajte ili ih prema želji kratko prepecite na malo ulja u tavici. Kelj/poriluk ili mahune narežite na trakice ili kockice i operite. Krumpir očistite, narežite na kockice. U lonac sa hladnom vodom stavite kelj/ poriluk ili mahune, krumpir, maslinovo ulje i polukuhane ili polupečene kobasice. Dodajte crvenu mljevenu papriku, sol i papar te kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.