Uživajte uz školjke na buzaru!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Školjke na buzaru
Školjke na buzaru

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 2 kg školjki
  • 1 glavica češnjaka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 1 žličica koncentrata paradajza
  • 3-4 žlice prezla
  • 1 limun
  • 2 dl bijelog vina
  • 1 dl konjaka
  • maslinovo ulje
  • papar

Očistite školjke (s nožem ili spužvicom ostružite  sve priljepke i trave s školjki), operite ih u zdjeli vode. One školjke koje isplivaju na površinu i sve koje su napukle ili otvorene bacite. U veću široku tavu (lonac) na vrućem maslinovom ulju podinstajte glavicu češnjaka, peršin, koncentrat paradajza, prezle i papar, kratko promiješajte i dodajte očišćene školjke i na kolute narezan limun. Poklopite i „krčkajte“ na laganoj vatri dok se školjke ne otvore. Zalijte vinom, protresite lonac i pustite da provrije. Pred kraj dodajte malo konjaka i ponovo protresite. Na kraju pospite peršinom. Školjke izvadite na tanjur i zalite "točom".

Dagnje na buzaru
Dagnje na buzaru