Danas vam donosim dva recepta šunke u kruhu:
Prvi recept je od majke mog šogora Marijana, a njezina šunka u kruhu je zaista posebna. Za Uskrs, kad se cijela obitelj nađe na okupu, istinski gušta u njoj, pogotovo u finom hrskavom kruhu...
Drugi receptić je moj, jednostavniji, brži, fora..., izvedenica šunke u kruhu - šunka u svježem lisnatom tijestu! Idealna za sve one koji nemaju baš puno vremena, a i jako lijepo izgleda... Osobno češće pravim šunku u lisnatom, iz još jednog razloga - drugi dan je puno ukusnija (lisnato drugi dan ostane svježije i mekše od kruha), uglavnom, oba recepta su tu:
1. recept: Uskrsna šunka u kruhu, Đina Brkić
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 2 sata
Vrijeme hlađenja skuhane šunke: najbolje 1 noć
Vrijeme pečenja: 1 sat i 30 minuta
Temperatura pećnice: 160C – 180C
- 1 kg kuhane šunke
- 1 luk - može i ne mora
- 1 list lovora
- klinčići
- papar u zrnu
- sol - prema želji
Tijesto:
- 60 dag glatkog brašna
- 2 dag svježe germe – pola kockice
- 1 žlica šećera
- 0,6 dl ulja
- sol
- 1 jaje (žumanjak)- za premazati
Šunku stavite u hladnu vodu da stoji neko vrijeme, najbolje preko noći. Skuhajte je u toj istoj vodi i prema želji dodajte cijelu glavicu luka, lovorov list, klinčiće i papar u zrnu i žlicu soli (zavisno jel slana sama po sebi ili nije, ja stavim uvijek žlicu soli). Neka se i ohladi u toj vodi. Zamijesite tijesto: najprije izradite germu (rastopite ju u malo mlake vode, dodajte žličicu šećera, soli i 2 žlice brašna, te ostavite poklopljeno da odstoji 15-tak minuta). Zatim germi dodajte brašno, ulje i mlaku vode te zamijesite polutvrdo rahlo tijesto koje ostavite 15 minuta na toplome. Zatim ga razvaljajte na debljinu od 1 cm. Jedan dio razvučenog tijesta ostavite za ukrase od tijesta koje možete napraviti modlicama (u obliku listova, ruža ili sl.). Šunku obavite tijestom tako da spojeni rubovi budu prema dolje, a zatim ga premažite žumanjkom i propikajte vilicom. Dodajte ukrase, te sve još jedanput premažite žumanjkom. Pecite prvo poklopljenu, pa otklopljenu u pećnici na 180 C oko sat i pol. Kad izvadite šunku, pokrijte je krpom do serviranja.
2. recept: Uskrsna šunka u lisnatom tijestu
Šunku skuhajte na način iz prethodnog recepta. Ohladite je, operite i obrišite pa odstranite kožu i masni dio. Omotajte šunku svježim lisnatim tijestom, rubove tijesta čvrsto stisnite pa premažite lisnato razvodnjenim žumanjkom. Zatim od preostalog tijesta reznim modlicama oblika cvjeta, zvjezdice, srca i jaja izrežite i rasporedite ukrase, pa ponovo premažite žumanjkom. Stavite na nauljeni lim i pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta da tijesto dobije lijepu koricu.