Torta Reforma

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Torta Reforma (Reform) je moja, a i svim mojim ukućanima, najdraža slastica. Prva u top 10. Tko god proba, bez iznimaka, oduševi se! To je klasik, prava čvrsta postojana torta, a topi se u ustima... Jakog i intenzivnog punog okusa čokolade - prava kalorijska bomba! Kad sam je prvi put probala, ali ne u Bosni, nego u Pragu, rekla sam Sarajlijama Jovi i Goranu, vlasnicima najboljeg praškog restorana "Kogo" – moram dobit taj recept! Otišla sam u kuhinju i šarmirala kuharicu - Bosanku, naravno i evo receptić!

Recept: Torta Reforma

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Vrijeme hlađenja: 5 - 6 sati

Temperatura pećnice: 200C

Četvrtasti kalup iz pećnice ili okrugli za torte - prema želji

 Krema:

  • 15 žumanjaka
  • 10 žlica štaub šećera
  • 20 dag čokolade
  • 35 dag putra

Biskvit:

  • 15 bjelanjaka
  • 40 dag oraha
  • prstohvat cimeta
  • 25 dag šećera
  • 1,5 žlice glatkog brašna

Krema: Pjenasto izmiksajte 15 žumanjka sa štaub šećerom. Zajedno s čokoladom stavite ih na paru i miješajte dok krema ne provrije, oko 10 minuta. Ohladite je u hladnjaku. Posebno izmiksajte putar pa ga dodajte ohlađenoj kremi iz hladnjaka i sve izmiksajte u glatku kremu.

Zagrijte pećnicu na 200C.

Biskvit: bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Na kraju dodajte šećer i još miksajte. Zatim dodajte orahe, prstohvat cimeta i brašno. Stavite na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Probodite biskvit vilicom da provjerite jeli pečen – da li se tijesto lijepi za vilicu. Ohlađeni biskvit okrenite, odvojite od masnog papira i prerežite na tri jednaka djela. Slažite biskvit, pa ohlađenu kremu, pa biskvit, pa kremu. Tortu posipajte s orasima, bademima ili prelite čokoladnom glazurom. Ohladite u hladnjaku nekoliko sati.

Također možete napraviti i okruglu tortu - smjesu za biskvit razdvojite na jedan manji (1/3) i jedan veći dio (2/3). Sipajte manju smjesu u jedan namašten okrugli kalup ili na masni papir u kalup i ispecite jednu biskvitnu koru. Nakon toga, drugi, veći dio smjese za biskvit sipajte u drugi namašteni kalup ili na masni papir u kalup i ispecite. Kad se biskvit malo ohladi, vodoravno ga prerežite tako da dobijete dvije kore. Slažite biskvit, filu, biskvit, filu i biskvit.


Slični članci: