Slatka štrudla od sira

Mamin slatki štrudl sa sirom

Neki kažu štrudl, neki štrudla, neki štrudel, strudla, štrudelj, zavitek, a to su sve razna imena za isto jelo. Mnogi ga posvajaju, ali on ipak pripada Austrijancima...

Vrijeme pripreme: s kupovnim korama 20 minuta, s pravljenjem kora 45 minuta (+ stajanje 15 minuta)

Vrijeme pečenja: 1 sat

Temperatura pećnice: 200C

Tijesto:

  • 25 dag brašna
  • ulje
  • sol
  • mlaka voda
  • 1 jaje (može i ne mora)

ili kupovni paket listova za štrudl (6 – 8 kora)

  • ½ kg sira
  • 3 - 4 jaja
  • 1 vrhnje (može i ne mora)
  • 10 dag šećera
  • 10 dag putra
  • grožđice, pinjoli, ušećerena limunova korica, naribana limunova korica (prema želji - ali samo nešpricani limun)

Napravite sami kore za štrudl ili kupite gotove. Ako ih sami radite zamijesite glatko tijesto i stavite ga na nauljeni tanjur da odstoji kojih 15-ak minuta. Zatim ga podijelite u hrpice (zavisno koliko kora trebate) i razvucite jednu po jednu koru na čistom pobrašnjenom tekstilnom stolnjaku.

Zagrijte pećnicu na 200C. Umiješajte filu od malo omekšanog putra, žumanjaka, sira (po želji malo vrhnja), grožđica, limunove korice i pošečerite. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano ih dodajte u smjesu sa sirom. Promiješajte smjesu i razvucite je po korama koje lagano namažite omekšanim putrom. Zamatajte i slažite u namašten pleh. Pecite u zagrijanoj pećnici oko sat vremena. Prema želji pospite štaub šećerom.


Slični članci: