Rižoto s crvenim vinom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto s crvenim vinom, Italija
Rižoto s crvenim vinom

Rižoto s crvenim vinom

Za ovaj kremasti i jako specifičan, ali ukusan rižoto važna je kvaliteta vina. Upotrijebite jako i duboko crveno vino poput Roxanicevog Merlota, Madirazzinog Dingača ili Trapanovog Cabernet Sauvignona...

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 30 minuta

  • 40 dag riže Carnaroli ili Arborio
  • 2 čaše vina
  • ½ luka – sitnog nasjeckanog
  • 2 dag pancete – jako sitno narezane
  • 1 l jušnog temeljca
  • 5 - 6 žlica parmezana + za posipanje
  • maslinovo ulje
  • putar
  • sol
  • papar
  • peršin ili bosiljak - za ukras

U tavi na laganoj vatri na mješavini maslinovog ulja i putra podinstajte luk pa dodajte malo pancete jako sitno narezane. Nakon pola minute, minutu dodajte rižu i kratko je zastaklite. Ulijte dvije čaše crnog vina, a kad vino ishlapi i riža dobije lijepu ružičastu boju, postepeno dodajte malo po malo vrućeg jušnog temeljca, posolite i popaprite (budite oprezni sa solju jer je panceta slana). Nakon 20-ak minuta dodajte kockicu putra i naribani parmezan te promiješajte. Ostavite nekoliko minuta rižu da odstoji i poslužite. Prema želji popaprite krupnim crnim paprom, posipajte parmezanom ili ukrasite peršinom ili bosiljkom.