Recept: Savršena focaccia sa šunkom i sirom

| Wine and dine |

Foccacia (pogača) sa šunkom i sirom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: sa šunkom i sirom

Vrijeme pripreme:

Vrijeme stajanja tijesta: minimalno 2 sata pa 45 minuta

Vrijeme pečenja: 35-40 min

Foccacia sa šunkom i sirom, Suzy Josipović Redžepagić
Foccacia sa šunkom i sirom
  •     25 dag glatkog brašna
  •     25 dag oštrog brašna
  •     2,5 dl tople vode (ili pomiješane s mlijekom)
  •     0,3 dl maslinovog ulja
  •     prstohvat soli
  •     2 vrećice kvasca
  •     25 dag kuhane šunke
  •     20 dag svježeg sira (dimljeni sir ili provolone)
  •     grančica ružmarina
  •     maslinovo ulje – za namazati kalup i premazati vrh focaccie

    krupna sol – za posipati

Foccacia (pogača) sa šunkom i sirom
Foccacia sa šunkom i sirom

Pomiješajte sve sastojke u glatku smjesu i ostavite pokriveno na toplom da se diže barem dva sata. Namastite kalup. Odvojite tijesto na dva dijele. Prvi dio razvucite i rasporedite u kalup. Narežite kuhanu šunku na kockice i naribajte sir pa ih raspodijelite po razvučenom tijestu. Razvucite drugi dio tijesta i oprezno ga položite na šunku i sir. Rubove focaccie pritisnite s vilicom, prstom napravite udubljenja, ispikajte vilicom, premažite maslinovim uljem i pospite iglicama ružmarina. Pokrijte krpom i pustite da odstoji 45 minuta. Zagrijte pećnicu na 180C i pecite 35-40 minuta.

Foccacia sa šunkom i sirom, Suzy Josipović Redžepagić
Foccacia sa šunkom i sirom