Iako se kaže da je Carbonara pučko jelo koje su nekada jeli rudari (carbonaro – tal. prijev. peć na ugljen), danas ne postoji skoro nijedan restoran koji je nema na svom meniju. U mojoj kuhinji je vrlo česti obrok - brzo spremljiv, ukusan, zasitan, klinci obožavaju...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
- 40 dag špageta
- 10 šnita pancete (nasjeckana na kockice)
- 4 žumanjka (ili 3 žumanjka i jedno cijelo jaje)
- 1 šalica parmezana
- slatko vrhnje
- maslinovo ulje
- putar
- peršin (sitno nasjeckani) – za posipati
- sol
- svježe mljeveni crni papar
Prema želji: 1/3 šalice bijelog vina, 1/3 šalice jušnog temeljca, 1 luk
Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu al dente. U međuvremenu, u zdjeli izmiješajte žumanjke, parmezan i vrhnje, a posebno u tavici zagrijte maslinovo ulje sa malo putra te dodajte nasjeckanu slaninu. Malo ju prepecite i dodajte procijeđene kuhane špagete. Ulijte smjesu žumanjka, vrhnja i parmezana te dobro promiješajte da se svi okusi povežu u kremastu tjesteninu. Posolite, popaprite i posipajte sjeckanim peršinom.
* Način 2: na tavici prvo podinstajte luk, dodajte pancetu, podlijte s malo bijelog vina i malo jušnog temeljca. U smjesu sa žumanjcima i parmezanom, ne trebate staviti vrhnje.
*Poslužite uz ribani parmezan.