Recept dana: pečene lignje u pećnici

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Lignje pečene u pećnici
Lignje pečene u pećnici

Za dobro jelo ne moramo uvijek imati roštilj ili peku. Lignje se mogu ispeći u pećnici i isto tako biti vrlo ukusne i sočne. 

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 70 dag lignji
  • 60 dag krumpira (narezan na četvrtine)
  • ružmarin (sitno nasjeckan)
  • 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
  • razno povrće (prema želji)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 1,5 dl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • krupna morska sol
  • svježi papar

Zagrijte pećnicu na 180C. Lignje očistite. Krumpir ogulite, narežite i zajedno s lignjama posložite u nauljen kalup za pečenje. Posolite, popaprite, dodajte nasjeckani ružmarin i prema želji neko povrće: chery rajčicu, papriku... Pecite poklopljeno u pećnici pola sata. Češnjak i peršin pomiješajte s maslinovim uljem i bijelim vinom pa pred kraj pečenja zalijte lignje i krumpir. Otklopljeno zapecite još 5 – 10 minuta.