Recept dana: Krem juha od raštike

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Zelena juha od raštike s croutonima
Krem juha od raštike

Za 4-5 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta

  • 1 kg raštike
  • 2 veća krumpira
  • 3 - 4 režnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 10 dag pancete
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • malo maslinovog ulja
  • par kapi limunovog soka
  • parmezan (po želji)
  • kockice prepečenog kruha (prema želji)
  • sol
  • papar        

Raštiku operite, očistite i izrežite i bacite tvrde srednje dijelove lista. U slanoj vodi skuhajte je s dva krumpira narezana na kolutiće, dok ne omekšaju. Ohladite ih i zajedno s tekućinom u kojoj su se kuhali izmiksajte u blenderu. Na maslinovom ulju popržite nasjeckani luk i češnjak. Dodajte pancetu narezanu na kockice i pržite je uz miješanje dok ne požuti. Prženu pancetu dodajte u izmiksanu raštiku i krumpir i promiješate. Juhu vratite na vatru, posolite, popaprite, dodajte par kapi limuna i prema želji malo parmezana i kratko prokuhajte. Poslužite s kockicama prepečenog kruha i sa žlicom tučenog slatkog vrhnja.