Recept dana: Japrak - sarmice s raštikom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Sarmice u raštici - japrak
Sarmice u raštici - japrak

Japrak je moje favorit jelo. Okus mesa u raštici ili vinovoj lozi je neponovljiv... Obožavam japrak... Sarmice motam male, male, veličine jednog zalogaja i jednostavno, ne mogu ih prestati jesti... Iskoristite vrijeme mlade raštike ili loze i priredite svojim najmilijim nezaboravnu gozbu!

Za 4-6 osoba

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 1 i 30 minuta

Temperatura pećnice: 150C, pa 180C (s vrhnjem 230C)

  • 30 listova raštike ili mlade vinove loze
  • ½ kg mljevene junetine
  • panceta (sitno narezana)
  • 10 dag riže
  • 2 jaja
  • slatka mljevena crvena paprika
  • 2 luka (sitno nasjeckana)
  • 2 češnja češnjaka (protisnuta ili sitno nasjeckana)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • malo suhog mesa, kobasica, špeka ili kostiju  - po želji
  • kiselo vrhnje – po želji
  • ljuta papričica – po želji
  • kiselo mlijeko – po želji 
  • ocat
  • sol
  • papar

Listove raštike ili mlade vinove loze operite i odrežite tvrdi srednji dio lista, te kratko  prokuhajte u kipućoj vodi (1 – 2 minutu), dodajte malo octa i soli da listovi omekšaju. Napravite smjesu od mljevene junetine, pancete, riže (možete ju prije malo prodinstati), jaja, crvene mljevene paprike, posolite, popaprite, dodajte protisnuti češnjak, peršin i preprženi luk te dobro sve izmiješajte. Zagrijte pećnicu na 150C. Motajte smjesu u listove raštike ili vinove loze kao kad motate sarmu. Složite sarmice u zemljanu ili dublju vatrostalnu posudu, red sarmica, red špeka ili nekog drugog suhog mesa ili kobasica, na kraju zalijte sa toplom vodom. Pospite mljevenom crvenom paprikom. Pecite u pećnici oko sat vremena. Nakon toga, ako želite, možete umutiti kiselo vrhnje sa začinima (sol, papar, ulje, ljuta papričica) i preliti  preko sarmica, te zapeći na 230C u pećnici. Ako ne želite dodavati kiselo vrhnje, onda pojačajte temperaturu pećnice na 180 C i pecite još barem pola sata.

*Prema želji poslužite uz kiselo mlijeko.
*Listove za ovu sarmu spremajte u toku ljeta. Berite mlade listove vinove loze, posolite ih i složite 5-10 listova jedan na drugi u smotuljke. Smotuljke slažite u teglu i zalite ih skuhanom ohlađenom vodom. Tegle zavežite i čuvajte za zimu.

Sarmice u raštici - japrak
Sarmice u raštici - japrak