Japrak je moje favorit jelo. Okus mesa u raštici ili vinovoj lozi je neponovljiv... Obožavam japrak... Sarmice motam male, male, veličine jednog zalogaja i jednostavno, ne mogu ih prestati jesti... Iskoristite vrijeme mlade raštike ili loze i priredite svojim najmilijim nezaboravnu gozbu!
Za 4-6 osoba
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 1 i 30 minuta
Temperatura pećnice: 150C, pa 180C (s vrhnjem 230C)
- 30 listova raštike ili mlade vinove loze
- ½ kg mljevene junetine
- panceta (sitno narezana)
- 10 dag riže
- 2 jaja
- slatka mljevena crvena paprika
- 2 luka (sitno nasjeckana)
- 2 češnja češnjaka (protisnuta ili sitno nasjeckana)
- peršin (sitno nasjeckan)
- malo suhog mesa, kobasica, špeka ili kostiju - po želji
- kiselo vrhnje – po želji
- ljuta papričica – po želji
- kiselo mlijeko – po želji
- ocat
- sol
- papar
Listove raštike ili mlade vinove loze operite i odrežite tvrdi srednji dio lista, te kratko prokuhajte u kipućoj vodi (1 – 2 minutu), dodajte malo octa i soli da listovi omekšaju. Napravite smjesu od mljevene junetine, pancete, riže (možete ju prije malo prodinstati), jaja, crvene mljevene paprike, posolite, popaprite, dodajte protisnuti češnjak, peršin i preprženi luk te dobro sve izmiješajte. Zagrijte pećnicu na 150C. Motajte smjesu u listove raštike ili vinove loze kao kad motate sarmu. Složite sarmice u zemljanu ili dublju vatrostalnu posudu, red sarmica, red špeka ili nekog drugog suhog mesa ili kobasica, na kraju zalijte sa toplom vodom. Pospite mljevenom crvenom paprikom. Pecite u pećnici oko sat vremena. Nakon toga, ako želite, možete umutiti kiselo vrhnje sa začinima (sol, papar, ulje, ljuta papričica) i preliti preko sarmica, te zapeći na 230C u pećnici. Ako ne želite dodavati kiselo vrhnje, onda pojačajte temperaturu pećnice na 180 C i pecite još barem pola sata.
*Prema želji poslužite uz kiselo mlijeko.
*Listove za ovu sarmu spremajte u toku ljeta. Berite mlade listove vinove loze, posolite ih i složite 5-10 listova jedan na drugi u smotuljke. Smotuljke slažite u teglu i zalite ih skuhanom ohlađenom vodom. Tegle zavežite i čuvajte za zimu.