Recept dana: Grah s kobasicama i špekom

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Grah varivo
Grah s kobasicama i špekom

Grah je najpoznatija mahunarka s preko 150 vrsti, potječe još iz prahistorijskog doba, a spominje se i u Bibliji... U mojoj kući jedino Hannan (moja srednja kćer) ne voli grah... ona pojede samo saft bez graha na primjer s tijestom (pašta fažol)... Zato često posebno skuham tijesto i svako si ga, ako želi sam doda. Grah se inače može pripremiti sa suhim mesom, kobasicama, špekom, ječmom (ričet), lećom, kiselim zeljem, repom, rižom, kukuruzom (maneštra)... Može se kombinirati s mljevenim mesom ili narezanim na sitne kockice (chili con carne), može se zapeći (gravče na tavče), a i namaz od graha je savršen. Iako je grah zimsko jelo, koje grije u hladne dane, pripremljen na bilo koji način, mogu ga jesti preko cijele godine. Po ljetu često napravim „brzinsku“ varijantu variva sa grahom iz konzerve – naravno – bez zaprške (izmiksam šaku skuhanog graha i dodam u varivo). Ova varijanta gotova je za manje od pola sata... Vrlo je ukusno, svi ga hvale...  

GRAH VARIVO S KOBASICAMA I ŠPEKOM

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 i 30 h (ako je grah iz konzerve, oko pola sata - 1h)

  • 60 dag graha  (ako je svježi, stavi ga da se namače u vodi dan prije kuhanja)
  • 10 dag špeka
  • kobasice
  • 6 dag mrkve – narezana na kolutiće
  • 1 ljuti feferon
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • sol
  • papar

Za dinstanje:

  • 50 dag luka
  • 10 dag svinjske masti ili ulje
  • slatka crvena paprika

Svježi grah očistite, operite i stavite da kratko prokuha. Prvu vodu bacite. Stavite ga ponovo u hladnu vodu, dodajte špek, kobasicu (meso možete prije kuhanja kratko popržiti u posebnoj tavici), mrkvu, feferon, češnjak, luk, sol i papar pa neka kuha na laganoj vatri. Kad omekša, stavite dinstati luk, slatku crvenu papriku i prelijte s malo juhe od graha pa kratko prokuhajte. Taj bujon dodajte grahu pa nastavite kuhati dok grah ne bude gotov.

*Možete posebno skuhati buncek i suho meso i pred kraj dodati grahu.

 Evo i receptić moje mame:

MAMIN GRAH

Za 4 – 5 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 – 2 sata i 30 minuta

  • 60 – 70 dag graha
  • komad špeka
  • 1 luk (sitno nasjeckani)
  • 1 veliki paradajz
  • 1 veliku papriku
  • 1 peršin (korijen i stabiljka)
  • 1 celer
  • 2 - 3  mrkve
  • malo crvene paprike
  • paradajz iz tube
  • 1-2 lovorova lista
  • sol
  • papar

Prokuhajte grah pet minuta pa promijenite vodu. Dodajte komad špeka, luk, paradajz, papriku, korijen peršina, celer i mrkvu. Dodajte malo crvene paprike, paradajz iz tube, sjeckani peršin i lovor, posolite i popaprite.  Nakon sat vremena, zagrabite iz lonca 2 šeflje graha, paradajz, papriku, peršin, celer, mrkvu, izmiksajte ih u blenderu i vratite u grah. Kuhajte 1,5 do 2 sata.


Slični članci: