Grah je najpoznatija mahunarka s preko 150 vrsti, potječe još iz prahistorijskog doba, a spominje se i u Bibliji... U mojoj kući jedino Hannan (moja srednja kćer) ne voli grah... ona pojede samo saft bez graha na primjer s tijestom (pašta fažol)... Zato često posebno skuham tijesto i svako si ga, ako želi sam doda. Grah se inače može pripremiti sa suhim mesom, kobasicama, špekom, ječmom (ričet), lećom, kiselim zeljem, repom, rižom, kukuruzom (maneštra)... Može se kombinirati s mljevenim mesom ili narezanim na sitne kockice (chili con carne), može se zapeći (gravče na tavče), a i namaz od graha je savršen. Iako je grah zimsko jelo, koje grije u hladne dane, pripremljen na bilo koji način, mogu ga jesti preko cijele godine. Po ljetu često napravim „brzinsku“ varijantu variva sa grahom iz konzerve – naravno – bez zaprške (izmiksam šaku skuhanog graha i dodam u varivo). Ova varijanta gotova je za manje od pola sata... Vrlo je ukusno, svi ga hvale...
GRAH VARIVO S KOBASICAMA I ŠPEKOM
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 i 30 h (ako je grah iz konzerve, oko pola sata - 1h)
- 60 dag graha (ako je svježi, stavi ga da se namače u vodi dan prije kuhanja)
- 10 dag špeka
- kobasice
- 6 dag mrkve – narezana na kolutiće
- 1 ljuti feferon
- 3 češnja češnjaka
- 1 luk
- sol
- papar
Za dinstanje:
- 50 dag luka
- 10 dag svinjske masti ili ulje
- slatka crvena paprika
Svježi grah očistite, operite i stavite da kratko prokuha. Prvu vodu bacite. Stavite ga ponovo u hladnu vodu, dodajte špek, kobasicu (meso možete prije kuhanja kratko popržiti u posebnoj tavici), mrkvu, feferon, češnjak, luk, sol i papar pa neka kuha na laganoj vatri. Kad omekša, stavite dinstati luk, slatku crvenu papriku i prelijte s malo juhe od graha pa kratko prokuhajte. Taj bujon dodajte grahu pa nastavite kuhati dok grah ne bude gotov.
*Možete posebno skuhati buncek i suho meso i pred kraj dodati grahu.
Evo i receptić moje mame:
MAMIN GRAH
Za 4 – 5 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 – 2 sata i 30 minuta
- 60 – 70 dag graha
- komad špeka
- 1 luk (sitno nasjeckani)
- 1 veliki paradajz
- 1 veliku papriku
- 1 peršin (korijen i stabiljka)
- 1 celer
- 2 - 3 mrkve
- malo crvene paprike
- paradajz iz tube
- 1-2 lovorova lista
- sol
- papar
Prokuhajte grah pet minuta pa promijenite vodu. Dodajte komad špeka, luk, paradajz, papriku, korijen peršina, celer i mrkvu. Dodajte malo crvene paprike, paradajz iz tube, sjeckani peršin i lovor, posolite i popaprite. Nakon sat vremena, zagrabite iz lonca 2 šeflje graha, paradajz, papriku, peršin, celer, mrkvu, izmiksajte ih u blenderu i vratite u grah. Kuhajte 1,5 do 2 sata.