Krema, namaz, umak ili pjenica od češnjaka - Alioli
Ovaj tradicionalni Španjolski umak od češnjaka Alioli ide dobro s piletinom, krumpirom, paellom i škampima, ali je izvrstan i kao namaz uz šnitu prepečenog kruha. Osobno ga jako volim, ali činjenica je da miris ni drugi dan ne nestaje, izlazi kroz kožu! Ako dobro podnosite i volite okus i jačinu češnjaka, ovo je prirodni antibiotik od kojeg bježe sve bakterije, virusi, prehlade i gripe, a sam okus kreme je - fantastičan i neopisiv.
Za 4 - 6 osoba
Vrijeme za pripremu: 15-ak minuta
- 6 češnja češnjaka (očišćenih i grubo nasjeckanih)
- ½ žličice krupne morske soli
- 1 žumanjak – može i ne mora
- 1 žlica soka od limuna
- 1,8 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Stavite češnjak i sol u mužar te tucite dok ne dobijete fini pire. Stavite pire u zdjelu, dodajte žumanjak i limunov sok te umutite električnim mikserom ili ručno u glatku kremu. Polako dodajte ulje uz stalno miješanje, sve dok ne dobijete gustu, glatku kremu nalik majonezi.
Ulje dodajte vrlo polako, kap po kap, doslovno, a miješajte žustro. Ako ste dodali ulje prebrzo, alioli će splasnuti! Krema može stajati u hladnjaku i do 5 dana.
Krema će biti podjednako dobra i ako ne stavite žumanjak, ja često Alioli spravljam i bez žumanjka i bez limuna, samo češnjak i malo soli stučem u mužaru i onda dodajem kap po kap maslinovog ulja cijelo vrijeme tukući pjenicu. Ulje kapljem po tučku, ne po dnu mužara, s jednom rukom sipam ulje, a s drugom tučem s tučkom pjenicu, uvijek u istom ritmu, na istu stranu. Mrak namaz!