Recept za nedjeljni ručak: Patka s narančom
Ali ako i nije patka, bilo koja perad - guska, purica ili picek je klasičan obiteljski nedjelni zagrebački ručak, ako je obogatite s okusom naranče bit će nešto novo i drugačije, a prefino... Garantiram! Naravno, uz domaću juhicu npr. ajgemahtec, veliku zdjelu salate i nezaobilazni krumpir... Dobar tek!
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme:20 minuta
Vrijeme pečenja: 2 sata i 30 minuta
Temperatura pećnice: 200C pa 175C
- 1 patka teška oko 1,8 kg
- 5 luka (sitno nasjeckana)
- 25 dag suhog voća (nasjeckano)
- 5 žlica narančinog soka
- majčina dušica
- 3 dl kokošjeg temeljca
- 2 žlice pekmeza od naranče
- 1 neprskana naranča
- 1,5 dag putra
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 200 C. U blenderu usitnite ili ručno sitno iskosajte patkine iznutrice. Nasjeckajte luk i podinstajte ga na malo putra, dodajte suho voće, narančin sok i 3 žlice vode. Dinstajte 10-ak minuta, posolite i popaprite. Primiješajte mljevene patkine iznutrice i time napunite patku. Izvana je posolite i popaprite, stavite na lim ili u kalup i prelijte preostalim otopljenim putrom. Pecite 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 200C pa smanjite temperaturu pećnice na 175C i pecite još 2 sata. U međuvremenu patku okrenite nekoliko puta hvataljkama ili pomoću dvije velike žlice (nemojte je propikivati vilicom a ne izađu sokovi) i pritom je podlijte toplim kokošjim temeljcem. Nakon prvog sata pečenja, patku premažite s malo razvodnjenog pekmeza. Kad je servirate ukrasite je narančom. Uz nju poslužite krumpire i salatu.