Patka s narančom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Patka s narančom
Patka s narančom

Recept za nedjeljni ručak: Patka s narančom

Ali ako i nije patka, bilo koja perad - guska, purica ili picek je klasičan obiteljski nedjelni zagrebački ručak, ako je obogatite s okusom naranče bit će nešto novo i drugačije, a prefino... Garantiram! Naravno, uz domaću juhicu npr. ajgemahtec, veliku zdjelu salate i nezaobilazni krumpir... Dobar tek!

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme:20 minuta

Vrijeme pečenja: 2 sata i 30 minuta

Temperatura pećnice: 200C pa 175C

  • 1 patka teška oko 1,8 kg
  • 5 luka (sitno nasjeckana)
  • 25 dag suhog voća (nasjeckano)
  • 5 žlica narančinog soka
  • majčina dušica
  • 3 dl kokošjeg temeljca
  • 2 žlice pekmeza od naranče
  • 1 neprskana naranča
  • 1,5 dag putra
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 200 C. U blenderu usitnite ili ručno sitno iskosajte patkine iznutrice. Nasjeckajte luk i podinstajte ga na malo putra, dodajte suho voće, narančin sok i 3 žlice vode. Dinstajte 10-ak minuta, posolite i popaprite. Primiješajte mljevene patkine iznutrice i time napunite patku. Izvana je posolite i popaprite, stavite na lim ili u kalup i prelijte preostalim otopljenim putrom. Pecite 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 200C pa smanjite temperaturu pećnice na 175C i pecite još 2 sata. U međuvremenu patku okrenite nekoliko puta hvataljkama ili pomoću dvije velike žlice (nemojte je propikivati vilicom a ne izađu sokovi) i pritom je podlijte toplim kokošjim temeljcem. Nakon prvog sata pečenja, patku premažite s malo razvodnjenog pekmeza. Kad je servirate ukrasite je narančom. Uz nju poslužite krumpire i salatu.