Oslić alla bakalar je savršena zamjena za bakalar, vrlo vrlo sličan okus, a i sličan način pripreme, samo što priprema oslića na navedeni način traje svega sat vremena, dok sušeni bakalar treba namakati u vodi nekoliko dana ili tuči s batom, a i puno duže se kuha, da ne kažem koliko je bakalar skuplji i nažalost ne može si ga svatko priuštiti... No, uz ovakav oslić, i nije neka šteta... Iako ima mnogo sličnih recepata za pripremu oslića, ovo je moj omiljeni recept:
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 60 minuta
- 1 kg oslića
- 1,5 kg krumpira (narezanog na šnite)
- 5-6 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 1,5 dl bijelog vina ili prema želji sok od ½ limuna
- 1-2 lovorova lista
- maslinovo i suncokretovo ulje
- sol
- papar
- papar u zrnu
Oslića kuhajte u vodi u koju dodajte sol i papar u zrnu. Ribu pažljivo izvadite iz vode, ohladite i odstranite kosti, ali vodu ne bacajte! Ogulite krumpir i narežite ga na šnite, te ga skuhajte u vodi u kojoj se kuhao oslić. Zatim ocijedite krumpir, ali vodu ne bacajte! Na ulju podinstajte 2 - 3 češnja češnjaka, na njega rasporedite šnite krumpira, pa red ribe, red krumpira, red ribe i tako dok ne potrošite sve sastojke. Na vrhu neka bude krumpir. Dodajte lovor, preostali češnjak i peršin, pa prelijte vodom u kojoj ste skuhali oslić i krumpir. Zalijte s vinom ili prema želji limunovim sokom. Kuhajte na umjerenoj vatri 10 – 15 minuta. Povremeno protresite posudu.
Prije kuhanja ili pečenja, oslića namažite limunovim sokom jer tako zadržite miris ribe.
Također prema želji umjesto završnog 15-minutnog kuhanja možete ga i zapeči u pećnici na 200C - 220C oko 10 - 15-ak minuta.