Kako je neki dan bio Independence Day, najveći praznik svih Amerikanaca, sjetila sam se i njihovog tradicionalnog jela za taj dan - pečene purice! Serviranjem ovog kraljevskog jela, svi članovi obitelji sjedaju za stol i počinje gozba! Iako se kod nas purica uglavnom servira za Božić, predlažem da malo glumimo Amerikance i upriličimo pravo nedjeljno okupljanje uz tradicionalnu puricu i mlince! Ako ne nabavite puricu i piletina će je uspješno zamijeniti! Ne zaboravite veliku zdjelu miješane salate i čašu dobrog vina! A o desertu malo kasnije... Dobar tek!
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 3 sata
Temperatura pećnice: 200 - 220C
- 1 purica (oko 3 kg)
- slatka crvena mljevena paprika
- mesni temeljac ili voda s kockom juhe - za podlijevanje
- ulje
- sol
Puricu dobro operite, obrišite, posolite, posipajte crvenom paprikom iznutra i izvana te pustite neko vrijeme da stoji (najbolje oko 4 -5 sati). Noge purice zavežite špagom. Zagrijte pećnicu na 220 C. Na vrućem ulju u plitkoj tavi, naglo je porumenite sa svih strana, polijte vodom i stavite peči u unaprijed zagrijanu pećnicu. Za vrijeme pečenja da bi bila ravnomjerno pečena, nekoliko puta podlite je vlastitim sokom ili mesnim temeljcem. Pecite je oko 3 sata. Na pola pečenja smanjite temperaturu pećnice na 200C. Pečenu puricu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. S malo soka u kojem se pekla polijte po purici, a ostatak procijedite i stavite na toplo.
*Uz puricu obavezno poslužite mlince! Najjednostavnije - kupite gotove mlince na placu od neke simpatične i uredne kumice, a ako ste uporni i želite ih sami ispeči, evo recepta moje bake:
BAKINI MLINCI
Obično pravim od 1 kg brašna, jer napravim za par puta, ali možete napraviti od pola količine namirnica, što je dovoljno za 4 - 6 osoba.
Za 10-ak osoba
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme stajanja tijesta: 30 minuta
Vrijeme pečenja: oko 7 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 1 kg oštrog brašna
- 2 jaja
- 1 žličica ulja
- mlaka voda
- malo soli
Dobro umijesite sve sastojke i ostavite smjesu da odstoji (u foliji ili najlon vrećici) barem pola sata. Odvojite u nekoliko hrpica, tanko razvaljajte svaku (1 mm) i stavite peći na okrenut suhi pleh. Dobro ih ispecite, dok na mjestima ne postanu smeđkasti, oko 7 minuta. Zamotajte ih u krpu i pustite da se ohlade. Mlinci mogu stajati neko vrijeme.
Pečene mlince spremite tako da ih malo razlomite na veće komade, pofurite (potopite u kipuću posoljenom vodom), poklopite i ostavite stajati najdulje 4 minute (bez daljnjeg kuhanja), da ne postanu mljecavi. Zatim ih dobro ocijedite i poslužite prelivene toplim umakom od pečenja. Možete ih takve zapeći u pećnici još minutu – dvije.
*Mlince možete napraviti i s glatkim brašnom, a vodu možete zamijeniti suhim bijelim vinom. Možete ih ispeći bez dodavanja masnoće i u tavici s debelim dnom, na velikoj vatri.
*Mlince možete zapeći u pećnici isto kao i lazanje, s malo naribanog sira, šunke i slatkog vrhnja ili s piletinom i gorgonzolom: popržite 2 pileća fileta narezana na kockice na maslinovom ulju, začinite, dodajte vrhnje (2 za kuhanje i 1 kiselo), skuhajte 1 litru juhe (s kockom), pofurite mlince u juhi (1 – 2 minuta), ocijedite ih i slažite u vatrostalnu zdjelu red mlinaca, red piletine s vrhnjem, zalijte s 2 šeflje juhe, a po vrhu izdrobite gorgonzolu ili naribajte bilo koji topivi sir. Pecite u pećnici na 200C otprilike pola sata dok mlinci ne upiju svu tekućinu, a vrh se zapeče.