Napravite crni i bijeli rižoto!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto od sipe i škampi
Rižoto od sipe i škampi

Naš današnji prijedlog: Dva najbolja ljetna rižota: crni od sipe i bijeli od škampa!

RIŽOTO SA ŠKAMPIMA

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-tak minuta

  • 40 dag riže
  • ½ kg očišćenih repova od škampi
  • riblji temeljac
  • svježi bosiljak (istučen u mužaru)
  • ružmarin
  • peršin (sitno narezan)
  • ½ dl slatkog vrhnja - nije nužno
  • 2 češnja češnjaka (protisnuta ili sitno nasjeckana)
  • 1 – 2 žlice passate (pasiranog paradajza)
  • putar
  • 1 – 2 žlice parmezana 
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Na mješavini maslinova ulja i putra popržite rižu da zažuti, zatim postupno zalijevajte jušnim temeljcem, posolite, popaprite, dodajte istučeni list bosiljka, ružmarin, nasitno nasjeckan peršin i pred kraj umiješajte slatko vrhnje. Posebno na tavici  na malo maslinova ulja dinstajte češnjak, passatu, malo jušnog temeljca te dodajte repove od škampa. Repovi ne smiju proključati (uzavreti)  jer postanu tvrdi! Samo ih zagrijte, da ostanu mekani. Dodajte ih u rižu i miješajte 1 do 2 minute. Na kraju da bi rižoto bio kremasti, dodajte komadić hladnog putra i malo parmezana te promiješajte.

*Škampe možete zamijeniti sa kozicama.

CRNI RIŽOTO OD SIPE

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 45 minuta

  • 35 dag riže
  • ½ kg očišćenih sipa
  • 1 dl maslinova ulja
  • 20 dag luka (sitno nasjeckan)
  • 3 češnja češnjaka (protisnut)
  • 2 dl bijelog vina  
  • 1 list lovora
  • riblji temeljac (prema potrebi)
  • 2 vrećice crnila od sipe
  • peršin (sitno nasjeckan)

Za posipanje:

  • ribani sir

Sipama odvojite crnilo i izvadite kost te crnilo stavite na stranu. Zatim sipe narežite na uske trakice. Na ulju podinstajte sitno nasjeckani luk, dodajte češnjak, pripremljene sipe i dinstajte 10-ak minuta. Zalijte vinom, dodajte lovor pa dinstajte dok vino ne ishlapi. Prema potrebi dodajte malo ribljeg temeljca i nastavite dinstati. Pred kraj dodajte crnilo, nasjeckani peršin i napola kuhanu rižu. Sve zajedno izmiješajte i kuhajte na laganoj vatri (pripazite da se riža ne prekuha). Poslužite odmah na toplom tanjuru s naribanim sirom.

*Da bi sačuvali svježinu crnila, ostavite ga u vlastitoj vrećici u čaši s malo ulja te ga tako spremite u hladnjak.