Napravite američku jambalayu

| Wine and dine |

Jambalaya
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Jambalaya je poznata i kao američka country pjesma i kao jelo koje potječe iz Louisiane, točnije iz New Orleansa. Sastoji se od 3 osnovne namirnice: mesa, povrća i riže. Slična je španjolskoj paelji, samo bez šafrana. Kaže se da je jambalayu izmislila „sirotinja“, jer je vrlo pristupačna i nije zahtjevnana. Pripremaš je „od svega što imaš u kući“ (bilo kojih vrsta mesa, bilo kojih vrsta povrća i riže) i uvijek je ukusno i fino jelo.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 35 minuta

  • 40 dag riže dugog zrna
  • 30 dag pilećeg fileta (prsa) (narezanog na kockice)
  • 10 dag kuhane dimljene šunke (narezane na kockice)
  • 10 dag ljute kobasice (narezane na kockice)
  • mljevena crvena paprika
  • 1 žličica mažurana
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 1 zelena paprika (narezana na trakice)
  • 1 korijen celera (narezan na kockice)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 25 dag  pelata (nasjeckanih na kockice)
  • ulje za prženje 
  • sol
  • papar

Piletinu posolite, popaprite, pospite mljevenom paprikom i mažuranom. Pustite da malo odstoji. Na tavici na malo ulja ispržite piletinu. Izvadite ju na tanjur i u istu tavicu dodajte žlicu ulja, luk, papriku i celer. Pržite koju minutu pa dodajte češnjak i sirovu rižu. Malo prepržite da se riža zastakli pa dodajte isprženu piletinu. Kuhajte na laganoj vatri. Zalijevajte pilećim temeljcem uz povremeno miješanje. Pred kraj dodajte pelate, šunku i kobasice te posolite i popaprite prema ukusu.