Mamina mesna štruca

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mamina mesna rolada
Mamina mesna rolada

Mesna štruca ne smije biti suha, mora biti sočna i ukusna. Dobru mesnu štrucu radi i moja teta Iva, moja sestra i moja prijateljica Vesna i svaka ima svoj recept, ali ja radim po ovome, maminom receptu, jer ipak mama zna najbolje!

Za 5 - 6 osoba

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 1 sat i 40 minuta

Temperatura pećnice: 200C – 220C pa 180C

  • 1 kg mljevene junetine od buta
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 žlice prezli
  • 1 češanj češnjaka (protisnut)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 5 tvrdo kuhana jaja
  • 1 žličica senfa - može i ne mora
  • 2 žemlje natopljene u mlijeku
  • 1 jaje  - može i ne mora
  • ulje
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 200 - 220 C. Sitno nasjeckajte luk i podinstajte ga na malo ulja. U zdjelu stavite mljevenu junetinu, sol, papar, prezle, protisnuti češnjak, peršin, senf, žemlje namočene u mlijeku, jaje i podinstani luk. Posolite i popaprite. Nauljite masni papir i na njemu razvucite smjesu 5 – 10 cm od kraja te složite u sredinu cijela kuhana jaja i zarolajte u štrucu. Pecite mesnu štrucu na masnom papiru oko sat i pol. Kad vidite da se napravila korica, smanjite pećnicu na 180 C i još pecite desetak minuta. Svakih dvadesetak minuta premažite je uljem.

Servirajte uz pire krumpir i zdjelu salate.

Mesnu štrucu možete „odjenuti“ u lisnato tijesto, koje na kraju premažite žumanjkom.

Mamina mesna štruca
Mamina mesna štruca