Mesna štruca ne smije biti suha, mora biti sočna i ukusna. Dobru mesnu štrucu radi i moja teta Iva, moja sestra i moja prijateljica Vesna i svaka ima svoj recept, ali ja radim po ovome, maminom receptu, jer ipak mama zna najbolje!
Za 5 - 6 osoba
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 1 sat i 40 minuta
Temperatura pećnice: 200C – 220C pa 180C
- 1 kg mljevene junetine od buta
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2 žlice prezli
- 1 češanj češnjaka (protisnut)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 5 tvrdo kuhana jaja
- 1 žličica senfa - može i ne mora
- 2 žemlje natopljene u mlijeku
- 1 jaje - može i ne mora
- ulje
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 200 - 220 C. Sitno nasjeckajte luk i podinstajte ga na malo ulja. U zdjelu stavite mljevenu junetinu, sol, papar, prezle, protisnuti češnjak, peršin, senf, žemlje namočene u mlijeku, jaje i podinstani luk. Posolite i popaprite. Nauljite masni papir i na njemu razvucite smjesu 5 – 10 cm od kraja te složite u sredinu cijela kuhana jaja i zarolajte u štrucu. Pecite mesnu štrucu na masnom papiru oko sat i pol. Kad vidite da se napravila korica, smanjite pećnicu na 180 C i još pecite desetak minuta. Svakih dvadesetak minuta premažite je uljem.
Servirajte uz pire krumpir i zdjelu salate.
Mesnu štrucu možete „odjenuti“ u lisnato tijesto, koje na kraju premažite žumanjkom.