Lazanje - može ih se spraviti sa sirom i šunkom, sa špinatom, špinatom i sirom (ribanim podravcem ili sl., svježom rikotom, mrvljenom ili na kockice rezanom gorgonzolom), šampinjonima, šparogama, tikvicama i drugim povrćem ili samo sa sirom. Sve vrste lazanja mogu se napraviti kao i sva ostala tjestenina na više načina– na bijelo ili na crveno ili i s umakom i paradajzom zajedno. Kako god ih pripremim, znam da će se pojesti u trenu... svi obožavaju lazanje! Nema šanse da ostane za kasnije... Doduše, Sarah više voli kada su samo sa sirom, tako da ih često radim u dvije posude...
LAZANJE OD PUREĆEG MESA
Za 5-6 osoba
Vrijeme pripreme, kuhanja i pečenja: 60 minuta
Temperatura pećnice: 220C
- 1 paket lazanja
- ½ kg purećeg mljevenog mesa (ili junećeg ili telećeg ili šunka rezana na kockice)
- 25 - 30 dag ribanog sira
- ½ l slatkog vrhnja
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 1 dl pirea paradajza
- prezle (za posipati)
- sol
- papar
Na ulju podinstajte luk i dodajte mljeveno meso. Dodajte pire paradajza, posolite, popaprite i dinstajte. Stavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 220C. Nauljite kalup i u njega slažite red lazanja (koje se mogu, ali i ne moraju, prije prokuhati par minuta u vreloj slanoj vodi, ali treba biti spretan i paziti da ne puknu i zalijepe se). Red lazanja, red mesa i sira, red lazanja, red mesa i sira, ponovo lazanje i na vrhu sir. Na kraju sve prelite slatkim vrhnjem, pospite prezlom i pecite u pećnici pola sata.
Napomena: Ako dodate i paradajz sos, dodajte ga na meso, a na sir vrhnje. Prije pečenja lazanje malo izbodite vilicom da se ne deformiraju.