Kvrguša ili piletina u tijestu

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Kvrguša
Kvrguša

Bosansku kvrgušu otkrila mi je moja prijateljica Merima Cipranić - Meri. Kaže, da i ja tebe naučim nešto, npr. praviti kvrgušu, moje nacionalno jelo iz Prijedora. Napraviš malo gušće tjesto za palačinke, ubaciš komade malo prepečene piletine i tijesto u kalup i to ti je to... Hvala Meri - super je - jelo: sve u jednom - dobiš i meso i kruh! Jedina razlika je ta da Meri pred kraj kuhanja zalije kvrgušu s puno kiselog vrhnja, dok ja serviram vrhnje sa strane, da svatko sam stavi onoliko koliko želi... Probajte, izvrsna je!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 30 minuta

Temperatura pećnice: 220C

  • 1 cijelo pile u komadima ili 4 - 5 komada pilećih bataka i zabataka – po želji
  • Začini: origano, ružmarin, majčina dušica
  • 2 dl kiselog ili slatkog vrhnja
  • 10 dag putra ili ulja za kalup
  • sol

Tijesto:

  • 2 jaja
  • brašno (30 dag glatkog + 20 dag oštrog)
  • mlaka voda
  • mlijeko
  • ½  praška za pecivo
  • ½  vrećice parmezana  - prema želji
  • sol

Zagrijte pećnicu na 220 C. Zamijesite tijesto kao za palačinke, samo gušće i neka odstoji 10-tak minuta. U međuvremenu posolite i začinite komade pileta pa ih na tavi na laganoj vatri na malo ulja prepecite s jedne i druge strane. Kalup namažite uljem i malo zagrijte u pećnici. Izlijte tijesto u kalup i poslažite po njemu komade piletine. Tijesto neka bude jedan prst debelo, do visine polovice mesa. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 20 -30 minuta. Kada je kvrguša pečena (mora imati zlatno žutu koricu), zalijte je kiselim ili slatkim vrhnjem i zapecite još 5-10 minuta u pećnici ili servirajte vrhnje sa strane. Narežite tako da u svakoj porciji ima komad piletine.

*Kvrguša ne smije biti niti predebela niti pretanka i ne smije biti prenatrpana mesom.

*U kvrgušu, uz piletinu prema želji možete dodati i razno povrće (paprike, luk, šampinjone... i nekoliko komada feta sira).

Kvrguša
Kvrguša

Slični članci: