Krećemo s božićnim kolačićima - vanilin kiflice

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Vanilin kiflice - suzy josipović
Vanilin kiflice

Još 10 dana do Božića! Tradicionalni sitni kolačići se već počinju peći, jer mogu stajati u zatvorenoj limenoj kutiji i do mjesec dana... Jedni od njih su i nezaobilazne Vanilin kiflice... Nema Božića bez njih...

Vanilin kiflice

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Vrijeme pečenja: 15-18 minuta

Temperatura pećnice: 160C

  • 35 dag oštrog brašna
  • 10 dag štaub šećera
  • 20 dag putra – sa sobne temperature
  • 10 dag mljevenih oraha
  • snijeg od 1 bjelanjka
  • 1 vanilin šećer
  • 10 dag štaub šećera i 1 vanilin šećer – za posip ili otopljena čokolada

Zagrijte pećnicu na 160C. Bjelanjak umutite u čvrsti snijeg. Sve sastojke izmiješajte, a pred kraj lagano dodajte snijeg od bjelanjka. Dobro izmiješajte, razvucite tijesto, izrežite male prutiće pa ih rukama oblikujte u kiflice (ravnim dlanom zarolajte tijesto da dobijete valjčić i zavijte u kiflicu). Rasporedite kiflice na masni papir na lim i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 15-18 minuta. Kad su gotove ostavite ih par minuta pa ih izvaljajte u pomiješan štaub šećer i vanilin šećer. Prema želji možete ih ohlađene umočiti u otopljenu čokoladu.