Još 10 dana do Božića! Tradicionalni sitni kolačići se već počinju peći, jer mogu stajati u zatvorenoj limenoj kutiji i do mjesec dana... Jedni od njih su i nezaobilazne Vanilin kiflice... Nema Božića bez njih...
Vanilin kiflice
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Vrijeme pečenja: 15-18 minuta
Temperatura pećnice: 160C
- 35 dag oštrog brašna
- 10 dag štaub šećera
- 20 dag putra – sa sobne temperature
- 10 dag mljevenih oraha
- snijeg od 1 bjelanjka
- 1 vanilin šećer
- 10 dag štaub šećera i 1 vanilin šećer – za posip ili otopljena čokolada
Zagrijte pećnicu na 160C. Bjelanjak umutite u čvrsti snijeg. Sve sastojke izmiješajte, a pred kraj lagano dodajte snijeg od bjelanjka. Dobro izmiješajte, razvucite tijesto, izrežite male prutiće pa ih rukama oblikujte u kiflice (ravnim dlanom zarolajte tijesto da dobijete valjčić i zavijte u kiflicu). Rasporedite kiflice na masni papir na lim i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 15-18 minuta. Kad su gotove ostavite ih par minuta pa ih izvaljajte u pomiješan štaub šećer i vanilin šećer. Prema želji možete ih ohlađene umočiti u otopljenu čokoladu.