Na nedavno održanoj radionici u Centru za kulturu prehrane u Zagrebu pripremali smo između ostalih predjela i najpoznatiju francusku pitu sa sirom i šunkom (quiche) i sve polaznice radionice bile su jako zainteresirane da nauče kako pripremiti nekoliko vrsta pita (quiche) i s kojim sve filama . Bilo koja vrsta pite idealna je kao toplo predjelo jer se brzo i jednostavno priprema, pogotovo s kupljenim svježim lisnatim tijestom ili gotovim tijestom za pizzu i vrlo je ukusna. Može se jesti topla i hladna, taj dan i sutradan... Francuski quiche možete napraviti gotovo od bilo čega što trenutno imate u hladnjaku, mislim na neko povrće ili sir ili neki mesnati ili riblji proizvod, npr. šparoge, blitvu, kozice, losos, špinat, cherry rajčice, rukolu, koromač, gljive, poriluk, zapečeni luk..., ali važno je da uvijek imate tri osnovne namirnice bez kojih ipak niti jedna fila za quiche ne može:
Osnova za punjenje svih slanih francuskih pita (quiche)
Za 6 osoba
- 8 jaja
- 1 / 2 šalice vrhnja ili mlijeka
- 1 / 2 šalice sitno ribanog sira parmezana
Jaja, vrhnje (ili mlijeko) i sir pomiješajte u veliku posudu. Posolite i popaprite.
Evo par recepata za nekoliko različitih vrsta pita (quiche) koje možete lako pripremiti:
QUICHE LORRAINE (slana francuska pita od jaja, sira i špeka)
Za 6 osoba
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Vrijeme pečenja: 35 minuta (ako prethodno pečete tijesto još 20 minuta)
Temperatura pećnice: 200C pa 180C
Okrugli kalup za pite (rebrasti rub) dimenzije 23 cm
- 1 - 2 lista lisnatog tijesta
- 4 šnita špeka (sitno narezanog) – prema želji
- 3 - 5 jaja
- 1/2 l slatkog vrhnja (ili kombinacija: 2, 5 dl mlijeka i 2,5 dl slatkog vrhnja)
- 10 dag šunke (sitno narezane)
- 1 - 2 šalice naribanog sira
- 1 žličica prezli
- muškatni oraščić
- crvena paprika
- origano
- 1 žlica maslinovog ili običnog ulja
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 200C. Nauljite kalup i razvucite pripremljeno razvučeno tijesto po njemu, do rubova (ako pređe rubove, višak odrežite nožem). Na njega stavite papir za pečenje i sušeni grah ili rižu da se tijesto ne digne. Pecite u pećnici 10 minuta. Izvadite papir i grah. Pecite još 10 minuta. Na tavi kratko prepecite špek i stavite na salvetu da se ocijedi. U zdjelu stavite izmiješana jaja, vrhnje, šunku, prepečeni špek, žličicu prezli i pola naribanog sira, dobro izmiješajte, posolite, popaprite i dodajte začine. Smjesu položite na tijesto. Na vrh stavite ostali naribani sir. Smanjite temperaturu pećnice na 180 °C i pecite 30 do 35 minuta. Quiche ohladite 10 minuta, narežite kao pizzu i poslužite.
Iako u originalni recept ide i luk koji se prije poprži i ocijedi, ja ga ne stavljam.
Ako želite, umjesto lisnatog tijesta možete upotrijebiti i tijesto za pizzu ili ga sami napravite:
Tijesto:
- 20 dag brašna
- 10 dag putra
- 1 jaje
- vode po potrebi
- prstohvat soli
Umijesite tijesto od brašna, izrađenog jajeta, komadića putra, malo soli i vode. Od tijesta oblikujte kuglu, umotajte je u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
QUICHE S RAKOVIMA, ŠPAROGAMA I CAMEMBERTOM, moje prijateljice Leonarde Lončar Boban
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 35 - 40 minuta
Temperatura pećnice: 190C
- 1 lisnato tijesto
- 17 dag mesa od rakovice ili lososa
- 12,5 dag Camembert-a ili Brie-a (narezanog na šnite)
- 1 / 2 vezice šparoga (očišćenih i uzdužno prepolovljenih)
- 3 jaja
- 1 vrhnje
- 1 naribana korica limuna
Prethodno zagrijte pećnicu na 190 °C. Stavite tijesto u kalup i pecite 10 minuta. Stavite na njega masni papir i grah ili rižu da se ne bi napuhnulo. Izvadite papir i rižu. Dodajte meso rakova na tijesto pa rasporedite šnite Camemberta na meso rakova, a na vrh posložite šparoga. Umutite jaja, vrhnje i limun zajedno pa prelite preko sastojaka. Pecite 30-35 minuta.
Rakove i Camembert možete zamijeniti lososom i sirom Brie.
QUICHE S RICOTTOM I CHERRY RAJČICAMA
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 35 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 1/2 paketa odmrznutog lisnatog tijesta
- 40 dag ricotta sira
- 40 dag cherry rajčica
- 2 jaja
- 1 dl mlijeka
- 5 dag naribanog sira – parmezana ili nekog drugog sira
- svježi bosiljak
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice pinjola
- 0,5 dl maslinova ulja
- malo soka od limuna
- sol
- papar
Izmiješajte ricottu, jaja, mlijeko i sir pa smjesu posolite. Za pesto operite i posušite bosiljak, te ga natrgajte na listiće. U mužaru ili blenderu miksajte češnjak, nekoliko listića bosiljka, pinjole i maslinovo ulje, dok ne dobijete fini gusti pire. Zagrijte pećnicu na 200°C. Vatrostalnu posudu ili kalup obložite papirom za pečenje. Lisnato tijesto razvaljajte u kvadratni oblik, položite ga u kalup te ga oblikujte sa malo povišenim rubom. Tijesto prvo u tankom sloju premažite polovicom pesta, a zatim premažite smjesu s ricottom i ribancem. Mini rajčice operite, prepolovite ih i uvaljajte u ostatak pesta. Posolite ih, popaprite i dodajte par kapi limuna. Poslažite ih na sir i zapecite u pećnici 30-ak minuta. Ukrasite ostatkom bosiljka i zapecite još 5 minuta.