Jednostavna juha od mrkve

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Juha od mrkve
Juha od mrkve

Ovu prefinu, kremastu, aromatičnu i prije svega zdravu juhicu vole i odrasli i djeca. Djeci je fora jer je narančasta, a odrasli jer je krepka, mirišljava i ukusna. Može se jesti ljeti i zimi, topla i hladna...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 - 40 minuta

  • 1 kg mrkve
  • 1/2 žličica currya - prema želji
  • 1 žličica kurkuma - prema želji
  • naribani komadić svježeg đumbira - prema želji
  • muškatni oraščić - prema želji
  • maslinovo ulje
  • putar
  • sol
  • bijeli papar
  • kiselo vrhnje - prema želji na kraju

Ogulite, operite i nasjeckajte mrkve, naribajte korijen đumbira te ih zajedno skuhajte u hladnoj slanoj vodi. Vodu odlijte, ostavite samo par žlica vode i s kuhanom mrkvom i đumbirom štapnim mikserom propasirajte. Vratite na vatru, dodajte malo maslinovog ulja i putra, currya, kurkume, muškatnog oraščića, posolite i popaprite. Prema želji u gotovu juhu (najbolje u tanjur) dodajte žlicu vrhnja i promiješajte. Juhu servirajte uz prepečeni kruh.

Također možete posebno u zdjelici pomiješati malo kiselog vrhnja s 1 ili 2 žumanjka te na kraju dodati u juhu.