Dnevni meni: ponedjeljak, 23.4.2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: SALATA OD ŠPAROGA

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta

  • 35 dag šparoga
  • 4 jaja
  • ocat
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Šparoge natrgajte na komadiće. Drvenasti dio stabiljke bacite. (Upotrebljiv dio šparoge je onaj koji se da lomiti).  Potom ih kratko prokuhajte u kipućoj vodi i ohladite. Za to vrijeme skuhajte jaja u tvrdo, narežite ih i sa šparogama pažljivo složite na pladanj. Posolite, popaprite, zalite octom i maslinovim uljem.

*Šparoga se čisti odozgo prema dolje. Onaj dio koji se više ne može lomiti nije za salatu. (od njega se može skuhati temeljac ili za organizam jako zdravi čaj.)

glavno jelo: RIŽOTO SA ŠAMPANJCEM I 4 VRSTE SIRA (RISOTTO AI QUATTRO FORMAGGI), talijanski recept

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 35 dag riže
  • 5 dag švicarskog tvrdog sira gruyere ili livanjskog ili paškog (naribanog)
  • 5 dag sira fontina ili ementaler ili gauda (narezana na kockice)
  • 5 dag gorgonzole – zdrobljene
  • 5 dag parmezana (naribanog)
  • putar
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 2 dl pjenušca ili šampanjca
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat muškatnog oraščića 
  • svježi peršin
  • sol
  • papar

Na zagrijanoj tavici rastopite putar i podinstajte luk. Podlijevajte s vrućim temeljcem. Dodajte rižu i miješajte dok ne zastakli, zatim zalijte šampanjcem. Miješajte dok riža ne upije sav šampanjac, zatim postepeno dolijevajte temeljac, posolite, popaprite, dodajte prstohvat cimeta i muškatnog oraščića uz neprekidno miješanje. Kad je riža gotova (nakon 20-tak minuta), maknite sa vatre i dodajte sireve. Promiješajte i ako treba još začinite. Na kraju dodajte komadić hladnog putra. Promiješajte.

*Ukrasite svježim peršinom i servirajte uz parmezan. 

desert: CARSKI DROBLJENAC – KAISERSCHMARRN, ŠMARN, Austria

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 25- 30 minuta

  • 5 jaja
  • 6 dag grožđica – namočenih u rumu
  • malo ruma
  • ½ l mlijeka
  • 5 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 30 dag oštrog brašna
  • 5 dag putra
  • korica pola limuna
  • 1 žlica listića badema
  • prstohvat soli
  • malo mineralne vode (prema želji)
  • štaub šećer/ kristal šećer – za posipanje (prema želji)

U zdjelicu stavite grožđice, prelijte rumom i ostavite da se moče pola sata. U dvije zasebne zdjele odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a u zdjelu sa žumanjcima ulijte mlijeko, dodajte šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, malo mineralne vode, koricu limuna te dobro izmiješajte pjenjačom ili ručnim mikserom. Zatim, uz stalno miješanje, postepeno dodajte brašno dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Potom u smjesu, lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. U tavicu na rastopljeni putar dodajte ocijeđene grožđice, smjesu za drobljenac, posipajte listićima badema te ostavite da se smjesa zapeče s donje strane. Zatim pomoću lopatice okrenite smjesu, usitnite je i pecite povremeno miješajući do zlatno žute boje.

*Gotov drobljenac izdašno posipajte štaub šećerom ili običnim šećerom. Uz carski drobljenac poslužite džem od šljiva, marelica, jagoda ili malina,  razne kompote ili ušećereno voće.

* Također, drobljenac možete, nakon što ga kratko zapečete na tavici, peći u pećnici 20-tak minuta na 220C. Kad ga izvadite iz pećnice, vilicom ga istrgajte na komadiće.

Autor: Suzy Josipović

Fotografije su zaštićene autorskim pravom, te ih nije dozvoljeno koristiti.

Datum: 23.4.2012.