Musaka je tradicionalno balkansko jelo, neki misle grčko, neki tursko, Bosanci, Srbi, svi je svojataju... Činjenica je da je danas svi prave i da se jede u svim krajevima. Originalna musaka se u Grčkoj, Turskoj i Egiptu pravi s patliđanom. Kod nas, u Bosni, Srbiji, Rumunjskoj i Bugarskoj se radi s krumpirom. Neki sve sitno nasjecaju i preliju te zapeku, a naša se slaže u redove. Netko je radi i od kelja, riže, mahuna, paprika, netko od tikvica. Meni je ova tradicionalna najbolja, evo jednostavan i najbolji recept moje mame:
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 35 minuta
Temperatura pećnice: 220C
- 40 dag mljevenog mesa (junetina, teletina, puretina)
- 4 krumpira srednje veličine
- 10 dag prezla – prema želji
- 1 luk (sitno narezan)
- crvena paprika
- 2 jaja
- 4 dl mlijeka
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 220C. U tavi na ulju podinstajte luk pa dodajte mljeveno meso. Posolite, popaprite i dodajte crvenu papriku. Promiješajte i dinstajte 10ak minuta. U međuvremenu ogulite, operite i narežite krumpir na šnite debljine 3-4 mm. U vatrostalnu zdjelu složite red krumpira, prema želji pospite s prezlama, red mljevenog mesa, red krumpira. Umutite 2 jaja i dodajte 4 dl mlijeka. Promiješajte smjesu i prelite je preko krumpira i mesa. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 35 minuta.
Musaku možete zaliti i s 2 dl slatkog vrhnja, a tek pred kraj pečenja prelijte s 2 dl mlijeka u kojem ste umutili 2 jaja i zapecite još 10ak minuta u pećnici.