Bakini božićni keksi

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Bakini božićni keksi s pekmezom
Bakini božićni keksi s pekmezom

Nema Božića bez tradicionalnih keksića bake Ljubice. Jednostavni za pripremu i prefini. Ako ih držite dobro zatvorene u limenoj kutiji mogu stajati i do mjesec dana.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: nekoliko minuta

Temperatura pećnice: zagrijana na 225C, pečenje na 200C

Bakini božićni keksi s pekmezom
Bakini božićni keksi s pekmezom
  • 36 dag glatkog brašna
  • 11 dag štaub šećer + za posipanje keksa
  • 24 dag putra
  • ½  limuna (sok+korica)
  • na vrh noža malo praška za pecivo
  • 2 žumanjka
  • 2 vanilin šećera
  • pekmez – od marelica ili neki drugi prema želji
    Bakini božićni keksi s pekmezom
    Bakini božićni keksi s pekmezom
    Pomiješajte prašak za pecivo i limun u brašno, dodajte putar, žumanjke, šećer u prahu, vanilin šećer i dobro izmiješajte. Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 milimetara, s kalupima za kekse izrezujte razne oblike prema želji (okrugli, cvjetići, s gornjom rupicom, veliki, mali...) i slažite ih na masni papir na lim. Pećnicu prvo zagrijte na 225C pa pecite na 200C. Kontrolirajte ih i pazite da ne izgore. jednu stranu keksa namažite malo otopljenim pekmezom od marelica i dva keksa zalijepite u jedan. Prema želji posipajte sa štaub šećerom.
    Bakini božićni keksi s pekmezom

                                                                                 Bakini božićni keksi s pekmezom


Slični članci: