Nema Božića bez tradicionalnih keksića bake Ljubice. Jednostavni za pripremu i prefini. Ako ih držite dobro zatvorene u limenoj kutiji mogu stajati i do mjesec dana.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: nekoliko minuta
Temperatura pećnice: zagrijana na 225C, pečenje na 200C
- 36 dag glatkog brašna
- 11 dag štaub šećer + za posipanje keksa
- 24 dag putra
- ½ limuna (sok+korica)
- na vrh noža malo praška za pecivo
- 2 žumanjka
- 2 vanilin šećera
- pekmez – od marelica ili neki drugi prema želji Pomiješajte prašak za pecivo i limun u brašno, dodajte putar, žumanjke, šećer u prahu, vanilin šećer i dobro izmiješajte. Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 milimetara, s kalupima za kekse izrezujte razne oblike prema želji (okrugli, cvjetići, s gornjom rupicom, veliki, mali...) i slažite ih na masni papir na lim. Pećnicu prvo zagrijte na 225C pa pecite na 200C. Kontrolirajte ih i pazite da ne izgore. jednu stranu keksa namažite malo otopljenim pekmezom od marelica i dva keksa zalijepite u jedan. Prema želji posipajte sa štaub šećerom.