Dnevni meni: petak, 20.4.2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Crostini s lososom
Crostini s lososom

predjelo: CROSTINI SA LOSOSOM

Za 20 komada

Vrijeme pripreme:  30 minuta
Temperatura pećnice:180C

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 kruh baguette (izrezan na šnite debljine 2 cm)
  • 1, 25 dl creme fraichea ili tučenog slatkog vrhnja pomiješanog sa žlicom kiselog vrhnja
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žličica naribane korice limuna (limete)
  • 10 dag tanko narezanog dimljenog lososa (dvedesetak šnitica)
  • svježi mljeveni crni papar
  • svježi nasjeckani kopar

U pećnici na 180°C prepecite šnite baguetta premazane s maslinovim uljem dok ne postanu hrskave (cca. 10 minuta). Izvadite ih i pustite da se ohlade. Pomiješajte creme fraiche, limunov sok i koricu. Na svaku šnitu stavite jednu žličicu kreme, pa šniticu lososa i ukrasite koprom i crnim paprom.

Škarpina u pećnici
Škarpina u pećnici

glavno jelo: ŠKARPINA U PEĆNICI S POVRĆEM, dalmatinski recept

Za 4- 6 osoba

Vrijeme pripreme:60 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 1 kg – 1,5 kg bijele ribe (škarpine ili zubatca ili orade ili miješano)
  • ½ kg krumpira (narezana na šnite)
  • 2 luka (narezanog na četvrtine)
  • 2 svježa paradajza (narezana na četvrtine)
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
  • 20 otkoštenih crnih maslina 
  • limun (narezan na šnite)
  • ružmarin (nasjeckan)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 10 dag putra
  • 1 dl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 200 C. Krumpir posolite, popaprite, pospite peršinom, ružmarinom pa rasporedite po vatrostalnoj zdjeli koju namažite maslinovim uljem. Dodajte masline, putar, luk, paradajz i češnjak te zalijte vinom. Škarpinu posolite, popaprite, malo razrežite, umetnite u nju šnitice limuna te je stavite na povrće u zdjelu. Pecite u pećnici oko 45 minuta. Povremeno zalijte sa malo vlastitog safta ili vode, te pred kraj otklopite da se zapeče.

*Povrće koje ste pekli uz škarpinu, usitnite štapnim mikserom i poslužite kao ukusan umak.

Jagode zabaglione
Jagode zabaglione

desert: JAGODE ZABAGLIONE

Za 4 osobe

Vrijeme pripremanja:10 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
Temperatura pećnice: 180C

  • 50 dag jagoda – narezane na pola ili četvrtine
  • 3 žumanjka
  • 5 dag štaub šećera
  • 6 jušnih žlica slatkog ili suhog prošeka
  • 4 žličice štaub šećera
  • Podijelite jagode na četiri jednake vatrostalne zdjelice (otprilike 3 dl) ili jednu veliku zdjelu. Na pari kuhajte i miješajte žumanjke, šećer i 4 žlice prošeka. Kuhajte 5 minuta dok smjesa ne postane veoma gusta i pjenasta. Dodajte preostale dvije žlice prošeka i kuhajte još nekoliko minuta da se smjesa opet zgusne. Smjesu prelijte preko jagoda u vatrostalnim zdjelicama i posipajte s još malo štaub šećera po vrhu. Zdjelice stavite u zagrijanu pećnicu na 3-4 minute, dok da se šećer karamelizira i dobije zlatnu boju.

*Također, jagode zabaglione možete ohladiti u hladnjaku i jesti hladne. Ukrasite listićem mente. 

Autor: Suzy Josipović

Fotografije su zaštićene autorskim pravom te ih nije dozvoljeno koristiti.

Datum: 20.4.2012.