Recept dana: Bucatini all'amatriciana

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Bucatini all
Bucatini all'a matriciana

Matricianu možete napraviti s bilo kojom vrstom tjestenine, a za ovu priliku ja sam je priredila s bucatinima. Bucatini su debele špagete s rupom (tal.buco) u sredini, a specifične su za cijelu zapadno središnju Italiju, regiju Lacio. Ova verzija je „na crveno“, malo jačeg okusa, ali ako želite, možete je napraviti i bez luka i češnjaka, ali ne bez pancete. Rimljani uživaju u njoj, zašto nebi i Vi?

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 15ak minuta

Vrijeme kuhanja: 20ak minuta

  • ½ kg  bucatina
  • 25 dag pancete (sitno nasjeckane)
  • 1 luk (sitno nasjeckani)
  • ½ dl suhog bijelog vina
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 20 dag pelata (zgnječenog zajedno sa sokom)
  • 1 šalica svježe ribanog pecorina, parmezana ili nekog dr. sira
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

U velikoj zagrijanoj tavici na maslinovom ulju popržite pancetu. Dodajte luk i podinstajte ga. Zatim dodajte vino, pustite da ispari, dodajte češnjak i nakon minutu zgnječene pelate. Posolite i popaprite. Kuhajte nepokriveno na laganoj vatri 20-tak minuta, dok se umak ne zgusne. U međuvremenu skuhajte bucatine ili neku drugu tjesteninu al dente. Ocijedite je, prelite umakom i dodajte nariban sir. Promiješajte. Ukrasite bosiljkom.


Slični članci: