Dnevni meni: ponedjeljak, 14.5.2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Salata od graha i matovilca
Salata od graha i matovilca

 

 predjelo: GRAH I MATOVILAC SALATA S BUČINIM ULJEM

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme:1 dan namakanja graha + 10 minuta

Vrijeme kuhanja: 1 sat i 30 minuta

  • 40 dag graha
  • 10 dag matovilca
  • 1 luk
  • bučino ulje
  • sol
  • papar

Grah namačite u vodu dan ranije. Skuhajte u vodi u koju dodajte žličicu soli. Prvu vodu uvijek bacite. Kuhajte ga sat – sat i pol. Pazite da se ne raskuha. Luk ogulite i izrežite na kolutiće, posolite i pustite da malo odstoji da pusti vodu. Kada se grah malo ohladi, dodajte luk. Posolite, popaprite, dodajte očišćen matovilac i  obilato prelijte bučinim uljem. 

Grah salatu možete napraviti i bez matovilca. Za salatu možete upotrijebiti i grah iz konzerve. Tada grah operite i začinite. Najbolje da salata malo odstoji u hladnjaku da se okusi povežu.

glavno jelo: RIŽOTO SA ŠAMPINJONIMA

Rižoto sa šampinjonima
Rižoto sa šampinjonima

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

30 dag šampinjona (narezani na šnite)

  • 35 dag riže
  • putar
  • 1 luk (sitno narezan) 
  • majčina dušica
  • peršin (sitno nasjeckan) – za posipati
  • 1 dl bijelog vina
  • 1l jušnog temeljca
  • 2 - 3 žlice slatkog vrhnja - može i ne mora
  • parmezan- za posipati
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Šampinjone očistite, narežite na šnite i na zagrijanoj tavici na maslinovom ulju podinstajte ih 2-3 minute da omekšaju te ih odložite sa strane. Na istoj tavici na malo maslinovog ulja i malo putra podinstajte luk. Dodajte rižu da se zastakli te začinite majčinom dušicom i peršinom. Zalijte vinom i pustite da vino ishlapi, a zatim dodajte šampinjone pa postepeno dodavajte jušni temeljac stalno miješajući. Pred kraj dodajte malo slatkog vrhnja. Na samom kraju dodajte komadić hladnog putra i žlicu, dvije parmezana i promiješajte.

desert: TIRAMISU S NUTELLOM

Tiramisu s Nutellom
Tiramisu s Nutellom

Kad poželim napraviti nešto za klince, to je definitivno tiramisu s Nutelom... Brzo se pripremi a okus je neponovljiv!

  • 1 kutija piškota
  • 25 dag mascarponea (1 pakiranje)
  • 50 dag Nutelle
  • 3 žlice šećera
  • 1 čaša mlijeka
  • 2-3 žlice šećera
  • kakao u prahu
  • 1 šaka sitno mljevenih lješnjaka
  • 1 vrećica cijelih oguljenih i nasjeckanih lješnjaka ili oraha

Mljevene lješnjake ili orahe promiješajte sa toplim mlijekom i šećerom, a kad se smjesa ohladi, u nju namačite piškote.  Nutellu pomiješajte sa mascarponeom (omjer 2 / 3 Nutelle i 1 / 3 mascarponea). U kalup slažite red piškota natopljenih mlijekom u pa premažite slojem kreme Nutelle i mascarponea, a zatim pospite komadićima lješnjaka ili oraha.  Ponovite red piškota, red kreme, a vrh pospite kakaom i sjeckanim lješnjacima ili orasima. .

*Umjesto 25 dag mascarponea, možete staviti 13 dag mascarponea, a 13 dag tučenog slatkog vrhnja.

Tiramisu s Nutellom
Tiramisu s Nutellom

Autor: Suzy JosipovićDatum: 14.5..2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.