Kod mene nema nedjeljnog doručka bez toplih lokuma ili finih uštipaka... Što ću, ugađam im kad god mogu, uostalom tako je i meni ugađala moja mama, a njoj njezina...
Za razliku od uštipaka, lokumi su puno jednostavniji, lakši i brži za pripremu, jer se tijesto ne mora dizati. Moji ukućani, a pogotovo suprug ih jednostavno obožavaju! Nevjerojatni su, možda smiješno zvuči, al' uspijevaju bez bilo kojeg sastojka, osim brašna naravno. Ako nema kiselog vrhnja - još su možda bolje (mekanije) s jogurtom, ako nema jogurta može i kiselo vrhnje, kefir, slatko vrhnje, vrhnje za kuhanje..., ako nema jaja, odnosno žumanjka – može i bez njega, kao što može i bez praška za pecivo, sode bikarbone..., a i voda se može zamijeniti mlijekom, al' nema potrebe.
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i pečenja: 30 minuta
- 50 - 60 dag prosijanog glatkog brašna (ili bilo kojeg drugog...)
- 1 prašak za pecivo (ili prstohvat sode bikarbone) ili i jedno i drugo ili bez oba
- 1 žumanjak (ili cijelo jaje) a može i bez jaja
- 1 dl kiselog vrhnja (ili jogurta)
- mlake vode koliko treba
- 3 prstohvata soli
Od svih sastojaka u zdjeli zamijesite mekano glatko tijesto, a kad se tijesto prestane lijepiti za ruku i zdjelu, oblikujte od njega loptu. Stavite tijesto na pobrašnjelu radnu površinu i razvucite ga na oko ½ cm debljine i režite u kockice, trokute ili razne oblike. Mogu se razrezati i po sredini, ali ne do kraja. Pecite u vrućem ulju (ali ne na najjačoj vatri), kad je pečena jedna strana, okrenite na drugu pa pečene lokume vadite i stavljajte na papirnatu salvetu da se masnoća ocijedi. Servirajte uz nezaobilaznu ikonu zagrebačke regije sir i vrhnje ili pak uz kajmak, jogurt ili kiselo vrhnje, zavisno od toga jeste li na dijeti ili ne.