Najjednostavniji biskvit s jogurtom i voćem

Biskvit s jogurtom i voćem
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Biskvit s jogurtom i voćem

Mamin recept i omiljeni kolač svih mojih ukućana, pogotovo Tare. U prosijeku ga radim barem 1 tjedno... brzo gotov, vrlo ukusan, sočan, lagan, mekan... neodoljiv...

Ovo je recept i količina sastojka za četvrtasti kalup veličine 24 x 34 cm. Ako radite u manjem kalupu, proporcionalno smanjite i količinu svih sastojaka: 2 jaja, 1 čaša šećera, 1 vanilin šećer, 1/2 čaše ulja... Također umjesto smrznutog ili svježeg voća, u kolač možete dodati komadiće čokolade, komadiće oraha, badema, 2 žlice kakao praha, komadiće arančina (ušećerene naranče), ulje zamijeniti putrom, preliti čokoladnom ili bijelom glazurom.

Biskvit s jogurtom i voćem
Biskvit s jogurtom i voćem

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: oko 35 minuta

Vrijeme hlađenja: oko 1 sat

Temperatura pećnice: 180C

Mjera: čaša od jogurta

  • 4 jaja
  • 2 čaša šećera (4 dl)
  • 2 vanilin šećera
  • 1 čaše ulja (2 dl) - suncokretovo, biljno, kokosovo ili n eko egzotično ulje
  • 2 čaše jogurta (4 dl), može i jogurt od šumskog ili nekog dr. voća
  • 4 čaše prosijanog brašna (2 mekog i 2 oštrog)
  • 2 praška za pecivo
  • 2 prstohvata cimeta
  • naribana korica nešpricanog limuna, limete ili naranče
  • aroma limuna, limete ili naranče - prema želji
  • putar za kalup
  • brašno za kalup
  • štaub šećer  - za posipanje kolača
  • razno voće (zamrznuto, svježe) - npr. mješavina šumskog voća, trešnje, višnje, jagode, marelice...
  • šlag ili puding od vanilije - prema želji
Biskvit s jogurtom i voćem
Biskvit s jogurtom i voćem

Zagrijte pećnicu na 180C. Jaja, šećer, vanilin šećer i ulje izmiksajte (ručno ili električnim mikserom) pa dodajte jogurt, prosijano brašno (čašu po čašu) s praškom za pecivo, cimet, koricu od limuna ili naranče i prema želji par kapi arome limuna ili naranče. Sipajte u kalup prethodno premazan putrom i pobrašnjen. Voće umočite u štaub šećer i rasporedite po biskvitu. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta. Probajte vilicom je li kolač gotov. Posipajte ga štaub šećerom ili prema želji prelijte pudingom od vanilije ili tučenim slatkim vrhnjem.
 


Slični članci: