Najbolje kremšnite na svijetu

| Wine and dine |

Kremšnite
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ovo ljeto sam upoznala jednu vrlo dragu i zanimljivu osobu, izvrsnu domaćicu i kuharicu koja radi slastice za "prste polizati" gospođu Senu Tahiri, svekrvu poznate glumice Ane Begić... Od svih kolača koje je priredila izabrala sam ovu ultimativnu kremšnitu (njem. Cremeschnitte) u koju se kunu svi koji su je probali... Ako imate recept za bilo kakvu kremšnitu, bilo zagrebačku s redom šlaga i čokoladnim preljevom ili onu najpoznatiju samoborsku bez šlaga, stavite je postrani ili bacite... Slobodno. Ovo je daleko najbolji recept, provjereno.

Kremšnite
Kremšnite

NAJBOLJE KREMŠNITE, Sena Tahiri, Zagreb

Vrijeme pripreme: oko 1 sat

Temperatura pećnice: 180C

  • 10 žumanjaka
  • 20 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 l mlijeka
  • 2 dag želatine u listićima
  • 1/2 l biljnog šlaga
  • 1/2 l slatkog vrhnja
  • 1 lisnato tijesto

Izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte mlijeko i kuhajte. U prokuhanu kremu dodajte otopljenu želatinu. Ohladite na sobnoj temperaturi. Zagrijte pećnicu na 180C. Izmiksajte biljni šlag i lagano ga miješajući dodajte u žutu kremu. Stavite u hladnjak.

U međuvremenu dok se krema hladi, u zagrijanoj pećnici ispecite 2 kore od lisnatog tijesta (jednu po jednu).

Kada se krema u hladnjaku počne zgrušnjavati, prelijte je preko prve pečene kore i stavite u hladnjak da se stisne. Izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag i rasporedite ga po žutoj kremi pa na vrh stavite drugu pečenu koru i oprezno oštrim nožem izrežite na kocke. Pospite štaub šećerom i poslužite.

Naravno, na vrh možete preliti i čokoladnu glazuru i dobit ćete prave zagrebačke kremšnite!