Kako napraviti pašta fažol za samo 30 minuta?

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ovo je definitivno idealan recept za brzinski grah s tjesteninom ili kako bi rekli dalmatinci i primorci - pašta fažol, samo na zagrebački način. Kad nemam puno vremena za kuhanje, često napravim ovu „brzinsku“ varijantu variva s grahom iz konzerve, naravno, bez zaprške (izmiksam šaku, dvije skuhanog graha i dodam u varivo). Najčešće uzmem crveni grah u Lidlu (on mi je najbolji), ali i svi drugi dolaze u obzir. Brzi pašta fažol vrlo je ukusan i nema nikakve razlike jel' grah iz konzerve ili je svježi, svi ga vole i hvale, a ono najbitnije - gotov je za pola sata!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 60 dag graha iz konzerve
  • 25 dag tjestenine - pužići (tal. pipe rigate)
  • 10 dag špeka
  • kobasice
  • 6 dag mrkve – narezana na kolutiće
  • 1 ljuti feferon ili ljuta crvena paprika
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • slatka crvena paprika
  • 1 - 2 žlice Lovačke juhe (može i ne mora)
  • 2 - 3 kom. lovora
  • malo ulja - za prženje mesa
  • sol
  • papar

Napunite lonac s hladnom vodom, dodajte grah iz konzerve, posolite i popaprite te stavite kuhati. Narežite kobasice na kolutiće i špek na šnite i u tavi ih lagano prepecite pa ih dodajte grahu. U grah prema želji možete dodati mrkvu, feferon, češnjak, luk, a i ne morate. Dodajte lovor i slatku crvenu papriku te prema želji još dosolite i zaljutite, a ako imate Lovačku juhu (Podravka) dodajte 2 žlice. Poklopite grah i kuhajte ga na srednjoj temperaturi. Posebno u drugom loncu skuhajte tjesteninu - pužiće. Povremeno pomiješajte grah varivo, a pred kraj odvojite 2 šeflje skuhanog graha i izmiksajte ga u blenderu te vratite u grah varivo. Neposredno prije samog serviranja skuhanu tjesteninu dodajte u grah. Ako tjesteninu pomiješate s grahom puno prije serviranja, tijestenina će upiti svu tekućinu i biti će raskuhana.

*Prema želji možete posebno skuhati buncek i suho meso pa dodati u grah ili servirati posebno uz grah.


Slični članci: