Kako napraviti najbolje domaće njoke?

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Domaći njoki od kumpira
Domaći njoki od kumpira

Ne znam osobu koja ne voli njoke (tal. gnocchi) ili krokete. Moji ih obožavaju! Kad god mi ostane pire krumpira, ubacim jaje i malo brašna i napravim njoke... Moja baka Ljubica ih definitivno radi najbolje i najbrže... Ona ih zove po zagrebački -  mišeki. Ovo je njezin recept koji primijenjujem već dugi niz godina i to vrlo uspješno. Uvijek uspjevaju! Probajte! I da, negdje sam pročitala da Talijani (čije je ovo izvorno jelo) upravo jedu njoke četvrtkom, a danas je četvrtak...

Domaći njoki od kumpira
Domaći njoki od kumpira

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme (bez kuhanja krumpira): 20 minuta               

  • 70 dag kuhanih krumpira (ne mladog! starog - može i rozi i bijeli, meni bolji rozi) pa nariban ili propasiran
  • 25 dag glatkog brašna tip 850
  • 2 jaja
  • malo parmezana (prema želji)
  • malo muškatnog oraščića (prema želji) 
  • putar
  • sol

Sve sastojke dobro umiješajte u vrlo mekano tijesto i odvojite u nekoliko hrpica. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jednu po jednu hrpicu u dugačku salamu debljine palca i režite je nožem svakih 2 - 3 cm u njoke.

Njoke možete kuhati i pržiti. Ako ih kuhate, čim slana voda provrije, ubacite njoke i vadite ih šupljikavom žlicom čim isplivaju na površinu. Tada ih možete malo zapeći na tavi na malo ulja da izvana budu hrskavi, a iznutra i dalje mekani i topljivi.

Prženi njoki – kroketi rade se isto kao i njoki, ali se na kraju umoče u jaje (može i ne mora) pa u prezle i prže na vrućem ulju na umjerenoj vatri dok ne poprime lijepu žutu boju.

Ako želite da su vam njoki zelene boje, dodajte malo rukole (za navedenu količinu krompira oko 5 - 6 dag skuhane i propasirane rukole) u smjesu kuhanog krumpira i jaja.